Ακουστικά Βαρηκοΐας

Ακουστικά – Πώς θα διαλέξω τα κατάλληλα;

Τα σύγχρονα ψηφιακά ακουστικά αποτελούν τη μοναδική αξιόπιστη λύση σε πολλές περιπτώσεις βαρηκοΐας. Η δυνατότητά τους να ενισχύουν επιλεκτικά ήχους συγκεκριμένων συχνοτήτων και η διακριτική τους εμφάνιση, τα έχουν καταστήσει πλέον ιδιαίτερα εύχρηστα και πρακτικά. Η διαδικασία επιλογής της κατάλληλης για εσάς συσκευής πρέπει να ακολουθήσει συγκεκριμένα βήματα έτσι ώστε να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα στην ακοή σας και στην ποιότητα ζωής σας γενικότερα.

Ακουστικά-Έλεγχος ακοής από τον ΩΡΛ

Ένας λεπτομερής έλεγχος της ακοής σας από έναν εξειδικευμένο ΩΡΛ στην Αθήνα ή σε κάποιο άλλο μέρος της Ελλάδας είναι το πρώτο βήμα που θα πρέπει να γίνει. Ο γιατρός αφού καταγράψει το ιστορικό σας θα εξετάσει κλινικά τα αυτιά σας με το οπτικό μικροσκόπιο. Στη συνέχεια, θα ελέγξει την ακοή σας με ένα τονικό ακόογραμμα. Από την εξέταση αυτή θα προκύψει η ακοομετρική σας καμπύλη στην οποία αποτυπώνεται επακριβώς ο βαθμός και το είδος της βαρηκοΐας σας. Άλλες εξετάσεις που λαμβάνουν χώρα είναι το τυμπανόγραμμα και η καταγραφή των ακουστικών αντανακλαστικών. Στη συνέχεια, ο γιατρός σας θα σας συστήσει να επισκεφτείτε έναν πιστοποιημένο και έμπειρο ακοοπροσθετιστή. Είναι απαραίτητο κατά την επίσκεψής σας σε αυτόν να έχετε μαζί σας το πόρισμα του ακοογράμματος που θα σας δώσει ο ΩΡΛ σας.Το ποιο ακουστικό θα επιλέξετε εξαρτάται από μια σειρά παραμέτρων, οι σημαντικότερες από τις οποίες συνοψίζονται παρακάτω.

Ακουστικά-Ποιες είναι οι ανάγκες σας;

Όταν επιλέγετε τα ακουστικά σας, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψιν τις ανάγκες και την καθημερινότητά σας. Είναι πιθανό, καθώς η ακοή σας χειροτέρευε να αποφεύγατε σταδιακά συγκεκριμένους χώρους, συνήθειες ή δραστηριότητες στις οποίες νιώθατε ότι δεν μπορείτε να ανταπεξέλθετε. Ήρθε η ώρα να σκεφτείτε τι θα θέλατε να ξανακάνετε με τη βοήθεια του ακουστικού σας. Για παράδειγμα αν περνάτε σημαντικό μέρος της ημέρας μιλώντας στο τηλέφωνο θα προτιμούσατε ακουστικά βαρηκοΐαςτα οποία είναι συμβατά με το τηλέφωνό σας. Από την άλλη, αν δουλεύετε σε ένα γραφείο με πολύ θόρυβο υπάρχουν συσκευές με τις ανάλογες ρυθμίσεις.Σε γενικές γραμμές, για νεότερους ασθενείς οι οποίοι κινούνται σε διάφορα περιβάλλοντα όπου επικρατούν διάφορα είδη θορύβων, προτιμούμε τα πιο προηγμένα ψηφιακά ακουστικά. Σε πιο ηλικιωμένους ασθενείς, με λιγότερες απαιτήσεις, μπορούν να χρησιμοποιηθούν πιο βασικά μοντέλα ακουστικών.

Ακουστικά-Ποιες είναι οι προτιμήσεις σας;

Οι προσωπικές προτιμήσεις σας είναι λογικό να επηρεάσουν την επιλογή σας. Κάποιο προτιμούν ακουστικά τα οποία είναι σχεδόν αθέατα, ενώ άλλοι δεν έχουν πρόβλημα με πιο μεγάλες συσκευές τις οποίες μάλιστα επιλέγουν με ζωηρά χρώματα τα οποία κάνουν το ακουστικό να μοιάζει με αξεσουάρ. Μπορείτε επίσης είτε να ελέγχετε εσείς την ένταση του ήχου είτε αυτό να γίνεται αυτόματα. Μπορείτε ακόμη να επιλέξετε τον τύπο των μπαταριών καθώς και αρκετά άλλα χαρακτηριστικά έτσι ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες και οι προτιμήσεις σας.

Να αγοράσω ένα ή δύο ακουστικά;

Αν η βαρηκοΐα που έχετε αφορά και τα δύο αυτιά, τότε θα πρέπει να αγοράσετε δύο ακουστικά. Οι βασικοί λόγοι είναι οι παρακάτω:

  • Η αμφίπλευρη ακοή προσφέρει καλύτερη διάκριση ομιλίας
  • Η ποιότητα της ακοής είναι καλύτερη, ιδιαίτερα σε περιβάλλον όπου έχει θόρυβο
  • Γίνεται καλύτερα αντιληπτή η κατεύθυνση από την οποία έρχεται ο κάθε ήχος
  • Γενικά, η ποιότητα ζωής του ατόμου με απώλεια ακοής είναι καλύτερη.

Ακουστικά-Προσαρμογή

Μόλις φορέσετε τα καινούρια ακουστικά σας θα αρχίσετε να ακούτε πολλούς ήχους που δεν ακούγατε για χρόνια. Μπορεί μάλιστα στην αρχή να αισθανθείτε ότι όλα ακούγονται πολύ δυνατά. Θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα προκειμένου ο εγκέφαλός σας να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Όμως αυτό δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας σε καμία περίπτωση. Η προσαρμογή μπορεί να χρειαστεί από λίγες μέρες έως κάποιες εβδομάδες, ενώ για κάποιους μπορεί να απαιτήσει λίγους μήνες. Η σταθερή επαφή με τον ακοοπροσθετιστή κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης περιόδου θα σας οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα και θα αναβαθμίσει αισθητά την ποιότητα ζωής σας και αυτή των οικείων σας.

Μιχαήλ Δ. Τσούνης MD, PhD
Στρατιωτικός Ιατρός
Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων και Παίδων
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης
https://orltsounis.gr

Κοινοποίηση
Scroll to Top