Διάφραγμα Μύτης

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Το διάφραγμα της μύτης είναι ένας χόνδρος στο εσωτερικό της ρινός ο οποίος χωρίζει τη ρινική κοιλότητα σε δύο μέρη. Ιδανικά βρίσκεται στο κέντρο. Ωστόσο, σε μερικούς ανθρώπους το διάφραγμα είναι στραβό με αποτέλεσμα το ένα ρουθούνι να είναι μεγαλύτερο από το άλλο.

Η ανατομική αυτή ανωμαλία του διαφράγματος ονομάζεται σκολίωση του ρινικού διαφράγματος.

Το στραβό διάφραγμα μύτης είναι μία κατάσταση πολύ συχνή. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας-Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου, το 80% των ανθρώπων έχουν έστω και μικρή σκολίωση του διαφράγματος.

Από τι προκαλείται ένα στραβό διάφραγμα μύτης;

Το διάφραγμα μύτης μπορεί να είναι στραβό εκ γενετής ή μπορεί να προκληθεί κατά τη διάρκεια της ζωής του ατόμου. Σε μερικές περιπτώσεις είναι αποτέλεσμα τραυματισμού της μύτης από ατυχήματα ή αθλήματα με έντονη σωματική επαφή.

Τα πιο συχνά συμπτώματα που βιώνει ένας ασθενής με στραβό διάφραγμα μύτης είναι:

 • Ρινική συμφόρηση
 • Δυσκολία στην αναπνοή μέσω της μύτης
 • Συχνές ρινορραγίες
 • Συχνά επεισόδια ιγμορίτιδας ή φαρυγγίτιδας
 • Ξηρότητα στη μία πλευρά της μύτης
 • Ροχαλητό ή θορυβώδης αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου καθώς και υπνική άπνοια
 • Υπνηλία και πονοκέφαλος κατά τη διάρκεια της ημέρας λόγω της κακής ποιότητας ύπνου

Πώς γίνεται η διάγνωση ενός στραβού διαφράγματος μύτης;

Η διάγνωση ενός διαφράγματος μύτης που παρεκκλίνει προς κάποια πλευρά απαιτεί εξέταση από έναν ειδικό ΩΡΛ ρινοχειρουργό ο οποίος διαθέτει όλα τα απαραίτητα μέσα για την εξέταση της περιοχής της μύτης. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής:

 • Ιστορικό. Αποτελείται από μια σειρά ερωτήσεων που σκοπό έχουν τον εντοπισμό προβλημάτων που θέτουν την υποψία για την παρουσία ένας στραβού διαφράγματος. Τέτοια συμπτώματα είναι η δυσκολία στην αναπνοή, η συνεχής αίσθηση μπουκωμένης μύτης ή το ροχαλητό κατά τη διάρκεια του ύπνου.
 • Φυσική εξέταση. Περιλαμβάνει την εκτίμηση της ρινικής κοιλότητας αλλά και μία συνολική ωτορινολαρυγγολογική εξέταση των αυτιών, του στόματος, του φάρυγγα και του λάρυγγα .
 • Ενδοσκόπηση ρινός. Είναι η βασική εξέταση για τη διάγνωση ενός στραβού διαφράγματος μύτης. Γίνεται με τη χρήση ενός πολύ λεπτού ενδοσκοπίου μύτης το οποίο εισέρχεται από το ρουθούνι. Στην άκρη του είναι συνδεδεμένα μια πολύ μικρή κάμερα και μια πηγή φωτός, έτσι ώστε όλα τα ανατομικά στοιχεία της ρινικής κοιλότητας να προβάλλονται μεγεθυμένα σε ειδικό μόνιτορ. Λίγο πριν την εξέταση τοποθετείται μικρή ποσότητα αναισθητικού προκειμένου αυτή να καταστεί εντελώς ανώδυνη για τον εξεταζόμενο.
 • Εκτίμηση της ρινικής αναπνοής. Γίνεται με τη βοήθεια ειδικής συσκευής η οποία μετρά την ταχύτητα με την οποία ο αέρας περνά από τις ρινικές διόδους. Έτσι, υπάρχει μια αντικειμενική μέτρηση της ρινικής αναπνοής με τον πλέον ανώδυνο τρόπο.

Πώς μπορώ να απαλλαγώ από ένα στραβό διάφραγμα μύτης;

Η οριστική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που προκύπτουν από ένα στραβό διάφραγμα μύτης δίνεται με τη χειρουργική επιδιόρθωσή του που ονομάζεται πλαστική διαφράγματος μύτης.

Προετοιμασία: Η προετοιμασία από τη μεριά του υποψηφίου είναι πάρα πολύ απλή. Είτε η επέμβαση πραγματοποιηθεί σε μία κλινική ΩΡΛ στην Αθήνα είτε σε κάποια άλλη πόλη, ο γιατρός σας θα σας δώσει απλές και κατανοητές οδηγίες πριν το χειρουργείο.

Επέμβαση: Η πλαστική του διαφράγματος μύτης διαρκεί συνήθως 60-90 λεπτά και πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Η επέμβαση γίνεται εξ ολοκλήρου από το εσωτερικό της μύτης, όπου ο ρινοχειρουργός σμιλεύει κατάλληλα το διάφραγμα ώστε να επιτευχθεί ο ευθειασμός του. Με αυτή την τεχνική δεν προκαλούνται καθόλου μελανιές ή ουλές στο εξωτερικό της μύτης κι ο ασθενής είναι σε θέση να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια ή την επόμενη ημέρα.

Τι να περιμένω κατά την ανάρρωση της πλαστικής διαφράγματος μύτης;

Κατά την ανάρρωση από την πλαστική διαφράγματος μύτης δεν υπάρχει πόνος. Τοποθετείται μόνο ένας μικρός πωματισμός στο εσωτερικό της μύτης ο οποίος αφαιρείται την επόμενη ημέρα. Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να μην τοποθετηθεί κανένας πωματισμός.

Είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγετε την πίεση στη μύτη κατά το διάστημα της επούλωσης. Μερικές συμβουλές για καλύτερη ανάρρωση είναι:

 • Μη φυσάτε τη μύτη σας για 2 εβδομάδες μετά το χειρουργείο.
 • Τις πρώτες ημέρες κρατάτε το κεφάλι σας ελαφρώς ανυψωμένο κατά τη διάρκεια του ύπνου.
 • Αποφύγετε την έντονη γυμναστική για 1 μήνα, ενώ η ήπια άσκηση χωρίς άρση βάρους επιτρέπεται μετά από 2 εβδομάδες.
 • Αποφύγετε ζεστά ή πικάντικα φαγητά και ροφήματα για 10 ημέρες.
 • Αν θέλετε να βήξετε ή να φταρνιστείτε κάντε το με ανοιχτό στόμα έτσι ώστε ο αέρας να εκτονώνεται από το στόμα.

Μπορώ παράλληλα να διορθώσω και την εμφάνιση της μύτης μου;

Αν δεν είστε ευχαριστημένοι με την εμφάνιση της μύτης σας, είναι εφικτό αυτή να βελτιωθεί στον ίδιο χειρουργικό χρόνο. Η ρινοπλαστική πραγματοποιείται τόσο στην περίπτωση ενός πολύ στραβού διαφράγματος μύτης που επηρεάζει το σχήμα της μύτης, όσο και για αμιγώς αισθητικούς λόγους.

Μιχαήλ Δ. Τσούνης MD, PhD
Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων και Παίδων – Στρατιωτικός Ιατρός
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης
https://orltsounis.gr

Κοινοποίηση
Scroll to Top