Επανορθωτική Ρινοπλαστική

Η εμφάνιση της μύτης επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα του προσώπου. Πολλοί άνθρωποι δεν είναι ευχαριστημένοι με το σχήμα που έχει η μύτη τους και θέλουν να το αλλάξουν υποβαλλόμενοι σε μία ρινοπλαστική. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις η επέμβαση αυτή αποτυγχάνει εξαιτίας ορισμένων λανθασμένων επιλογών. Η λύση δίνεται με την επανορθωτική ρινοπλαστική, η οποία έρχεται να διορθώσει τα κακώς κείμενα της προηγούμενης ή των προηγούμενων επεμβάσεων.

Ποιες καταστάσεις μπορούν να οδηγήσουν στην ανάγκη για μια επανορθωτική ρινοπλαστική;

Παράγοντες οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν στην αποτυχία της πρωταρχικής επέμβασης είναι οι παρακάτω:

1. Λάθος επιλογή χειρουργού για την επέμβαση

Ένας από τους βασικούς λόγους για μια αποτυχημένη πλαστική στη μύτη είναι η επιλογή ενός άπειρου και μη κατάλληλα εκπαιδευμένου χειρουργού. Σαν αποτέλεσμα, η τελική εμφάνιση της μύτης μπορεί να μην είναι η επιθυμητή ενώ και η αναπνοή μπορεί να είναι προβληματική. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να είναι κανείς πολύ προσεκτικός στην επιλογή του χειρουργού και να δίνει σημασία στην εκπαίδευση και την εμπειρία του. Η πλέον κατάλληλη επιλογή είναι ένας έμπειρος και εξειδικευμένος ΩΡΛ ρινοχειρουργός.

2. Η μη συμμόρφωση του υποψηφίου στις οδηγίες του χειρουργού του

Ο χειρουργός σας θα σας δώσει αναλυτικές οδηγίες για το διάστημα πριν και μετά το χειρουργείο. Η πιστή συμμόρφωση σε αυτές θα σας φέρει πιο κοντά στο επιθυμητό αποτέλεσμα, ενώ το αντίθετο αυξάνει την πιθανότητα να συμβεί κάποια επιπλοκή.

3. Ένα πρώτο αποτέλεσμα που δεν ταιριάζει με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου

Ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια για μια επιτυχημένη ρινοπλαστική είναι η μύτη να είναι ταιριαστή με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου. Κάθε πρόσωπο είναι μοναδικό και κάθε αλλαγή στη μύτη θα πρέπει να γίνεται με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Η επιθυμία να αποκτήσετε μία μύτη που έχετε δει στην τηλεόραση ή σε ένα περιοδικό δεν είναι σωστή προσέγγιση. Ο χειρουργός σας θα πρέπει να σας εμφυσήσει την αντίληψη ότι θα πρέπει να έχετε ένα αποτέλεσμα προσαρμοσμένο στις δικές σας μοναδικές ανάγκες.

4. Ένα χτύπημα στη μύτη μετεγχειρητικά

Θα πρέπει πραστατεύετε τη μύτη σας και τον εαυτό σας για κάποια περίοδο μετά τη ρινοπλαστική. Κι αυτό γιατί ένα χτύπημα στη μύτη τον πρώτο ενάμιση μήνα μετά την επέμβαση μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβές, καθώς ο ασθενής βρίσκεται ακόμη στη φάση της ανάρρωσης.

5. Ένα ιδιαιτέρως παχύ στρώμα δέρματος στη μύτη

Το παχύ δέρμα είναι ένας από τους παράγοντες που περιορίζουν τις δυνατότητες των αισθητικών επεμβάσεων στη μύτη. Οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει να ενημερώνονται από τον χειρουργό τους αναλυτικά, έτσι ώστε να γνωρίζουν όλες τις λεπτομέρειες της μετεγχειρητικής πορείας.

Ποια είναι τα σημάδια που φανερώνουν ότι χρειάζομαι επανορθωτική ρινοπλαστική;

Τα κυριότερα σημάδια και συμπτώματα ότι δεν έχει πετύχει η πρώτη ρινοπλαστική και χρειάζεστε επανορθωτική είναι:

  • Συνέχιση των λειτουργικών ενοχλημάτων της μύτης
  • Στραβή μύτη λόγω ανεπιτυχούς πλαστικής στο διάφραγμα
  • Τα ρουθούνια είναι πολύ στενά ή πολύ φαρδιά μετά την επέμβαση
  • Πτώση της κορυφής της μύτης
  • Ανωμαλίες στη ράχη της μύτης

Απαιτείται τουλάχιστον ένας χρόνος για να οριστικοποιηθούν οι αλλαγές στη δομή της μύτης και να φανεί το τελικό αποτέλεσμα της ρινοπλαστικής. Στο τέλος αυτής της περιόδου θα μπορείτε να κρίνετε αν σας ικανοποιεί το αποτέλεσμα.

Γιατί να υποβληθώ σε επανορθωτική ρινοπλαστική;

Μια επανορθωτική ρινοπλαστική χρειάζεται διότι:

  • Η αποτυχία να βελτιωθεί το σχήμα της μύτης πολύ συχνά συνδέεται με κακή ψυχολογική κατάσταση και απογοήτευση.
  • Η αποτυχία να βελτιωθεί η λειτουργία της μύτης έχει ως αποτέλεσμα να επιμένει το ροχαλητό και η υπνική άπνοια καθώς και η δυσκολία στην αναπνοή που αντιμετώπιζε ο υποψήφιος πριν την επέμβαση.

Η επανορθωτική ρινοπλαστική θα δώσει λύση στο πρόβλημά μου;

Μια επανορθωτική ρινοπλαστική από έναν έμπειρο και εξειδικευμένο χειρουργό μύτης μπορεί να δώσει τη λύση σε ένα αρχικό αποτέλεσμα που υπολείπεται. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι αυτές οι επεμβάσεις απαιτούν συχνά τη λήψη μοσχευμάτων χόνδρου από άλλα μέρη του σώματος όπως το ωτικό πτερύγιο και τα πλευρά. Eναλλακτικά, τα τελευταία χρόνια, μικρές ατέλειες της μύτης μπορούν να διορθωθούν προσωρινά με τη ρινοπλαστική με υαλουρονικό οξύ ή αλλιώς με τη ρινοπλαστική χωρίς χειρουργείο ή ρινοπλαστική χωρίς νυστέρι.

Μιχαήλ Δ. Τσούνης MD, PhD
Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων και Παίδων – Στρατιωτικός Ιατρός
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης
https://orltsounis.gr

Κοινοποίηση
Scroll to Top