Η λαρυγγίτιδα αφορά στη φλεγμονή του λάρυγγα, δηλαδή το όργανο στο λαιμό μας το οποίο είναι υπεύθυνο για την παραγωγή της φωνής. Κατά τη διάρκεια της φλεγμονής, οι φωνητικές χορδές ερεθίζονται και διογκώνονται με αποτέλεσμα η δόνησή τους να διαταράσσεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη βραχνάδα ή ακόμα και την προσωρινή απώλεια της φωνής.
Ο λάρυγγας, ανατομικά, βρίσκεται κάτωθεν του φάρυγγα και αποτελεί μέρος του αναπνευστικού συστήματος. Βρίσκεται στο μέσο του τραχήλου και αποτελείται από χόνδρους οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με τη βοήθεια συνδέσμων και μυών. Οι φωνητικές χορδές, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την παραγωγή της φωνής, αποτελούν επίσης τμήμα του λάρυγγα.
Οξεία και Χρόνια Λαρυγγίτιδα
Η λαρυγγίτιδα μπορεί να διαχωριστεί σε δύο κύριες κατηγορίες: οξεία και χρόνια.
- Οξεία λαρυγγίτιδα: Συνήθως εμφανίζεται ξαφνικά και διαρκεί για μικρό χρονικό διάστημα. Τα συμπτώματά της ποικίλουν σε βαρύτητα όμως υποχωρούν μετά την πάροδο μερικών ημερών ή εβδομάδων.
- Χρόνια λαρυγγίτιδα: Αντίθετα, αυτή η μορφή διαρκεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (πάνω από 3 εβδομάδες). Συνήθως σχετίζεται με συνεχιζόμενη έκθεση σε ερεθιστικούς παράγοντες, όπως είναι το κάπνισμα ή η κακή χρήση της φωνής.
Αιτίες της Λαρυγγίτιδας
Η λαρυγγίτιδα μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες περιλαμβάνουν:
- Ιογενείς λοιμώξεις: Η πιο κοινή αιτία της οξείας λαρυγγίτιδας είναι οι ιογενείς λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, όπως το κοινό κρυολόγημα ή η γρίπη.
- Βακτηριακές λοιμώξεις: Αν και πιο σπάνιες, οι βακτηριακές λοιμώξεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν φλεγμονή στο λάρυγγα.
- Κάπνισμα: Το κάπνισμα είναι ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί να ερεθίσει τις φωνητικές χορδές και να προκαλέσει χρόνια λαρυγγίτιδα.
- Υπερβολική χρήση της φωνής: Η υπερβολική ή παρατεταμένη χρήση της φωνής, όπως για παράδειγμα το δυνατό τραγούδι ή η συνεχόμενη ομιλία για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμό των φωνητικών χορδών.
- Αλλεργίες και εισπνοή ερεθιστικών ουσιών: Οι αλλεργίες ή η έκθεση σε χημικές ή άλλες ερεθιστικές ουσίες μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στον λάρυγγα.
- Λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση: Η παλινδρόμηση των γαστρικών υγρών από το στομάχι στο λάρυγγα μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό και φλεγμονή.
Συμπτώματα της Λαρυγγίτιδας
Τα συμπτώματα της λαρυγγίτιδας μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με την αιτία και τη βαρύτητα της πάθησης. Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι τα εξής:
- Βραχνάδα: Η φωνή μπορεί να ακούγεται πιο χαμηλή, με αλλοιωμένη χροιά ή να ‘χάνεται’ τελείως.
- Ξηρότητα στον λαιμό: Ο λάρυγγας μπορεί να χαρακτηρίζεται από αίσθημα ξηρότητας και καψίματος.
- Ενόχληση ή πόνος κατά την κατάποση: Οι φλεγμονές στον λάρυγγα μπορεί να προκαλέσουν πόνο όταν καταπίνουμε.
- Ξηρός βήχας: Ο βήχας είναι συχνά ξηρός και επίμονος.
- Αίσθημα κνησμού στον λαιμό: Συχνά οι ασθενείς αναφέρουν ένα αίσθημα φαγούρας στο λαιμό, σαν γαργαλητό.
Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να συνοδεύονται από πυρετό και γενική αίσθηση αδιαθεσίας.
Διάγνωση της Λαρυγγίτιδας
Για τη διάγνωση της λαρυγγίτιδας, ο ΩΡΛ θα πραγματοποιήσει ενδοσκόπηση του λάρυγγα (λαρυγγοσκόπηση) χρησιμοποιώντας ένα ειδικό εργαλείο, το λαρυγγοσκόπιο.
Εάν τα συμπτώματα επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ή είναι έντονα, μπορεί να χρειαστούν επιπλέον εξετάσεις, όπως αιματολογικές εξετάσεις, καλλιέργεια φάρυγγα ή πτυέλων, αξονική και/ή μαγνητική τομογραφία και βιοψία λάρυγγα προκειμένου να αποκλειστούν άλλες σοβαρότερες καταστάσεις.
Αντιμετώπιση της Λαρυγγίτιδας
- Εθεραπεία της λαρυγγίτιδας εξαρτάται από την αιτία και τη σοβαρότητα της πάθησης. Στη χρόνια λαρυγγίτιδα, η θεραπεία επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των αιτιών που την προκαλούν, όπως είναι ο καπνός, η κατανάλωση αλκοόλ και η παλινδρόμηση γαστρικών υγρών.
- Παρακάτω αναφέρονται μερικοί από τους πιο κοινούς τρόπους αντιμετώπισης:
- Ανάπαυση της φωνής
- Η αποφυγή της υπερβολικής χρήσης της φωνής θα δώσει τον απαιτούμενο χρόνο στις φωνητικές χορδές ώστε να υποχωρήσουν το οίδημα και η φλεγμονή.
- Υγρασία στο χώρο
- Η εισπνοή υδρατμών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ξηρότητας και του ερεθισμού στον λάρυγγα. Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα στο δωμάτιο ή κάντε εισπνοές ατμού για να διατηρήσετε την περιοχή υγρή.
- Ενυδάτωση
- Η ενυδάτωση του σώματος είναι κρίσιμη για τη γρήγορη ανάρρωση. Καταναλώστε άφθονο νερό και αποφύγετε ροφήματα που μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση, όπως ο καφές και τα αλκοολούχα ποτά.
Επιπλέον τρόποι αντιμετώπισης της λαρυγγίτιδας
- Αντιφλεγμονώδη φάρμακα
Σε περιπτώσεις έντονης φλεγμονής, μπορεί να χρειαστεί η χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως η ιβουπροφαίνη, για να μειωθεί το οίδημα και ο πόνος.
- Αντιβιοτικά
Αν η λαρυγγίτιδα οφείλεται σε βακτηριακή λοίμωξη, ο ΩΡΛ στην Αθήνα ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά. Ωστόσο, οι περισσότερες περιπτώσεις λαρυγγίτιδας είναι ιογενούς αιτιολογίας, οπότε τα αντιβιοτικά δεν είναι απαραίτητα.
- Αποφυγή ερεθιστικών ουσιών
Είναι σημαντικό να αποφεύγεται η έκθεση σε καπνό, σκόνη, χημικά, και άλλους ερεθιστικούς παράγοντες που μπορεί να επιδεινώσουν τη φλεγμονή του λάρυγγα.
- Κορτιζόνη
Υπάρχουν ειδικές φαρμακευτικές σταγόνες, σιρόπια και χάπια κορτιζόνης τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής στον λάρυγγα. Ενδείκνυνται για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις ή για άτομα που χρησιμοποιούν τη φωνή τους σε επαγγελματικό επίπεδο και χρειάζονται μία γρήγορη αποθεραπεία.
Δρ. Μιχαήλ Τσούνης MD, PhD
Χειρουργός ΩΡΛ
Αστυνομικός Διευθυντής
Υγειονομικού ΕΛ.ΑΣ.