Oστεοαρθρίτιδα του γονάτου

Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος αποτελεί μια ιδιαίτερα συχνή πάθηση σε ασθενείς άνω των 50 ετών. Πρόκειται για μια εκφυλιστική νόσο, η οποία οφείλεται στη σταδιακή καταστροφή του αρθρικού χόνδρου του μηρού, της κνήμης και της επιγονατίδας.

Η εξάλειψη του αρθρικού χόνδρου από τις αρθρικές επιφάνειες προκαλεί έντονα συμπτώματα όπως είναι ο πόνος, η δυσκαμψία, η χωλότητα (δυσκολία βάδισης) και το ύδραρθρο (υγρό στο γόνατο). Η εγκατάσταση της οστεοαρθρίτιδας επηρεάζει σημαντικά το λειτουργικό επίπεδο των ασθενών και περιορίζει έντονα τις καθημερινές τους δραστηριότητες, με αποτέλεσμα σχεδόν όλοι οι πάσχοντες να καταφεύγουν στον ορθοπαιδικό χειρουργό προκειμένου, να απαλλαχθούν από τα επώδυνα συμπτώματα της νόσου.

Ανάλογα με τη βαρύτητα της πάθησης και τις λειτουργικές απαιτήσεις των ασθενών, η οστεοαρθρίτιδα αντιμετωπίζεται είτε συντηρητικά, είτε χειρουργικά.

Η συντηρητική αντιμετώπιση συνήθως περιλαμβάνει τη χορήγηση αναλγητικώντην έναρξη φυσικοθεράπειας και την ενδοαρθρική έγχυση (ένεση μέσα στην άρθρωση) υαλουρονικού οξέος ή αυτόλογων βιολογικών παραγόντων, όπως είναι το πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP) και τα αρχέγονα πολυδύναμα κύτταρα από το μυελό των οστών (τα λεγόμενα «βλαστοκύτταρα»).

Ωστόσο, η οριστική θεραπεία της οστεορθρίτιδας είναι χειρουργική και ονομάζεται ολική αρθροπλαστική. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο ορθοπα

ιδικός χειρουργός αντικαθιστά τον φθαρμένο αρθρικό χόνδρο του μηρού, της κνήμης και της επιγονατίδας και τον αντικαθιστά με προθέσεις (εμφυτεύματα) που προσομοιάζουν στο σχήμα,το μέγεθος και τη λειτουργικότητα του «φυσιολογικού» γόνατος. Με τον τρόπο αυτό, αποκαθίσταται η ανατομία και η λειτουργία της άρθρωσης και οι ασθενείς απαλλάσσονται από τα επώδυνα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας.

Η σύγχρονη τάση της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος εστιάζει κυρίως στη μακροβιότητα των προθέσεων και στην ταχύτερη ανάρρωση των ασθενών. Ο στόχος μας δηλαδή, είναι διπλός: αφενός η ταχεία και ασφαλής επιστροφή των χειρουργημένων ασθενών μας στις καθημερινές τους δραστηριότητες, αφετέρου, ο περιορισμός της πιθανότητας χαλάρωσης των εμφυτευμάτων με την πάροδο του χρόνου. Οι στόχοι αυτοί φαίνεται να επιτυγχάνονται με πολύ μεγάλη επιτυχία χάρη σε σύγχρονες τεχνικές όπως είναι η ψηφιακή πλοήγηση και τώρα πλέον η εξατομικευμένη αρθροπλαστική.

Η καινοτομία της εξατομικευμένης αρθροπλαστικής γόνατος σε σχέση με την “κλασσική” αρθροπλαστική, έγκειται στο γεγονός ότι, η νέα αυτή μέθοδος περιλαμβάνει μια λεπτομερή προεγχειρητική απεικόνιση του πάσχοντος γόνατος και έναν ακριβή υπολογισμό των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του (σχήμα, μέγεθος, μηχανικός και ανατομικός άξονας, βαθμός και έκταση χόνδρινων βλαβών, οστεόφυτα).

Με βάση τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης και τα αποτελέσματα του απεικονιστικού προεγχειρητικού ελέγχου, ο ορθοπαιδικός χειρουργός καθορίζει ψηφιακά, μέσω ειδικού λογισμικού, τις κατάλληλες προθέσεις για το πάσχον γόνατο καθώς, και το ιδανικό σημείο τοποθέτησής τους. Αποτέλεσμα του προεγχειρητικού ελέγχου είναι η δημιουργία εξατομικευμένων εργαλείων (οδηγών) που θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για το γόνατο που πρόκειται να χειρουργήσουμε. Τα εργαλεία αυτά μας επιτρέπουν την ταχεία, ασφαλή και λιγότερο τραυματική τοποθέτηση των προθέσων της αρθροπλαστικής.

Πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι η μείωση του χειρουργικού χρόνου, η μείωση της πιθανότητας μετάγγισης αίματος, εμβολής ή φλεγμονής και η ελάχιστη επεμβατικότητα των χειρουργικών χειρισμών, επιτρέποντας την ταχεία κινητοποίηση των ασθενών. Παράλληλα, με την τοποθέτηση των προθέσεων στη σωστή θέση, επιτυγχάνεται η ανατομική και η λειτουργική αποκατάσταση του γόνατος και η ομοιόμορφη κατανομή φορτίων έτσι ώστε, να εξασφαλίζεται η μακροβιότητα της αρθροπλαστικής.

Κόλλιας Γεώργιος MD, MSC, FEBOT
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
http://orthopaidikos4u.gr

Κοινοποίηση
Scroll to Top