Ρήξη Υπερακανθίου Τένοντα

Η ρήξη υπερακανθίου τένοντα αποτελεί την πιο συχνή ρήξη του στροφικού πετάλου του ώμου. Το στροφικό πέταλο σχηματίζεται από μια ομάδα τεσσάρων τενόντων  που συμβάλλουν στην κίνηση και sτη σταθερότητα του ώμου. Από τους τέσσερις τένοντες του στροφικού πετάλου, ο υπερακάνθιος είναι αυτός που τραυματίζεται συχνότερα, λόγω θέσης και λειτουργίας.

Ποια είναι τα αίτια ρήξης του υπερακανθίου;

Η ρήξη του στροφικού πετάλου μπορεί να είναι οξεία ή εκφυλιστική. Μία οξεία ρήξη συμβαίνει συνήθως σε νέους ανθρώπους, μετά από τραυματισμό. Ωστόσο, οι περισσότερες ρήξεις οφείλονται στην εκφύλιση των τενόντων λόγω της φυσικής φθοράς του χρόνου. Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση ρήξης υπερακανθίου, είναι:

  • μεγάλη ηλικία
  • επαναλαμβανόμενη καταπόνηση του ώμου (πχ άρση βάρους)
  • αθλητικές δραστηριότητες που απαιτούν τη χρήση του χεριού πάνω από το επίπεδο της κεφαλής  (overhead activities πχ βόλλεϋ, τέννις, χαντμπολ)

 Ποια είναι τα συμπτώματα της ρήξης υπερακανθίου;

Τα συνηθέστερα συμπτώματα στη ρήξη υπερακανθίου είναι:

  • πόνος με τις κινήσεις του ώμου (κυρίως ανύψωση και έξω στροφή του βραχίονα)
  • πόνος που ακτινοβολεί στην πλάτη και στην έξω πλευρά του βραχίονα
  • δυσκολία χρήσης του άνω άκρου σε καθημερινές δραστηριότητες ( προσωπική υγιεινή, διατροφή, οδήγηση, εργασία)
  • πόνος κατά την ανάπαυση και τον ύπνο (πλήρης /μεγάλη ρήξη)
  • αδυναμία ανύψωσης και έξω στροφής του βραχίονα (πλήρης/ μεγάλη ρήξη).

Πως γίνεται η διάγνωση για τη ρήξη υπερακανθίου;

Ο ορθοπαιδικός αρχικά θα λάβει το ιατρικό ιστορικό του ασθενή και θα προχωρήσει σε κλινική εξέταση για να ελέγξει το εύρος κίνησης και τη μυϊκή ισχύ του ώμου.  Εάν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ρήξης τένοντα, πιθανότατα θα γίνει σύσταση για απεικονιστικές εξετάσεις όπως είναι ο υπέρηχος και η μαγνητική τομογραφία, οι οποίες θα βοηθήσουν στον προσδιορισμό της έκτασης της ρήξης.

 Ποια είναι η θεραπεία της ρήξης υπερακανθίου τένοντα;

Η θεραπεία κυμαίνεται από συντηρητική αντιμετώπιση έως και χειρουργική επέμβαση, ανάλογα με το βαθμό και την έκταση της ρήξης.

Συντηρητική Θεραπεία

  • παγοθεραπεία
  • φυσικοθεραπεία
  • λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
  • ανάπαυση
  • ενέσεις- εγχύσεις βιολογικών παραγόντων (ποτέ ένεση κορτιζόνης σε ρήξη τένοντα!)

Χειρουργική Θεραπεία

Η χειρουργική αντιμετώπιση εφαρμόζεται, είτε εξαρχής σε οξείες τραυματικές ευμεγέθεις ρήξεις σε νέους ασθενείς, είτε σε αποτυχία συντηρητικής αντιμετώπισης χρόνιων, εκφυλιστικών ρήξεων σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας.

Η χειρουργική θεραπεία γίνεται με αρθροσκόπηση ώμου, μία ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική, κατά την οποία αποκαθίσταται η ανατομία και η λειτουργικότητα του ώμου και ο ασθενής επιστρέφει σύντομα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Κατά την αρθροσκόπηση, ο ορθοπαιδικός χειρουργός ελέγχει την ανατομία της άρθρωσης και την ακεραιότητα του τενόντιου στροφικού πετάλου. Στη συνέχεια, αξιολογεί τα χαρακτηριστικά της ρήξης υπερακανθίου προκειμένου να καθοριστεί ο βαθμός σοβαρότητας του τραυματισμού. Ανάλογα με είδος της ρήξης, ακολουθείται και η αντίστοιχη χειρουργική τεχνική για τη συρραφή του τένοντα και την ανατομική αποκατάσταση της βλάβης.  

Κόλλιας Γεώργιος
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
https://www.kollias-md.gr/

Κοινοποίηση
Scroll to Top