Φροντίστε σωστά το χαμόγελό σας

Όταν μιλάμε για καθαρή στοματική κοιλότητα εννοούμε εκτός του βουρτσίσματος των δοντιών, την φροντίδα για την καθαριότητα  των ουλών, της γλώσσας και των  παρειών.

Το σωστό βούρτσισα των δοντιών δεν έχει σχέση με τις τεχνικές που πολλές φόρες μας λένε ή μας διδάσκουν γιατί αυτή είναι μια γενικότητα που λίγη συνάφεια έχει με την πραγματικότητα. Ο λόγος είναι ότι το σωστό βούρτσισμα θα πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με την δομή, την μορφολογία του στόματος και των δοντιών, τις συνήθειες και το πόσο καλά τα καταφέρνει ο ασθενής χρησιμοποιώντας την οδοντόβουρτσα.

Επειδή όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος ο ίδιος ο ασθενής μπορεί να κρίνει αν καθάρισε καλά το στόμα του.

Η βοήθεια που μπορώ να σας προσφέρω από αυτήν εδώ τη θέση είναι να σας γνωστοποιήσω τι πρέπει να δείτε για να κρίνεται αν έχετε καθαρίσει σωστά το στόμα σας.

Τα δόντια έχουν τρεις πλευρές. Την  εξωτερική, τη μασητική και την εσωτερική.

Κύριο μέλημά μας πρέπει να είναι η απομάκρυνση των τροφών αρχικά και της οδοντικής πλάκας αν το πρόβλημα έχει προχωρήσει από τα δόντια στα ούλα. Πρέπει να θυμόμαστε ότι ούλα έχουμε στην εξωτερική και στην εσωτερική πλευρά των δοντιών. Τα σημεία ανάμεσα από τα δόντια θα πρέπει να καθαρίζονται με τη χρήση οδοντικού νήματος καθώς το βούρτσισμα δεν αρκεί.

Το σωστό βούρτσισμα πρέπει να απομακρύνει τα υπολείμματα τροφών και τα μικρόβια μηχανικά από τα ούλα και τη γλώσσα. Η γλώσσα έχει πάνω στη ράχη θύλακες (αυλάκια) όπου μέσα εκεί μπορούν εύκολα να συσσωρευτούν μικρόβια.

Για τους αμελείς η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα ίσως είναι μια λύση.

Τι πρέπει να κάνετε:

1) βουρτσίζετε τα δόντια σας 2 με 3 φορές την ημέρα βάζοντας έτσι το βούρτσισμα στην καθημερινότητα σας και πάντα πριν κοιμηθείτε.

2) αλλάζετε την οδοντόβουρτσα σας συχνά, χρησιμοποιείστε οδοντικό νήμα και στοματικά διαλύματα.

3) πρέπει να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο σας τουλάχιστον κάθε έξη μήνες ακόμα κι αν δεν πονάτε και μαζί με αυτόν θα καταλήξετε σε μια αποτελεσματική τεχνική βουρτσίσματος ειδικά για το στόμα σας.

Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε:

1) μην βρέχετε την οδοντόβουρτσα ή την οδοντόκρεμά σας. Ο στόχος δεν είναι να κάνουμε μια παχιά σαπουνάδα αλλά να κολλήσουμε την οδοντόκρεμα πάνω στα δόντια απευθείας αφενός για να απορροφηθούν συστατικά από αυτήν αφετέρου οι τρίχες (μαλακιές) της οδοντόβουρτσας να μην μπορούν να γδάρουν τα δόντια.

2) μην πιέζετε πολύ την οδοντόβουρτσα πάνω στα ούλα και τα δόντια ούτε να τα χαϊδεύετε χωρίς καθόλου πίεση. Πρέπει να ασκείτε ελαφριά πίεση.

3) μην σταματάτε να βουρτσίζετε αν κάποιο σημείο του ούλου ματώνει. Να το βουρτσίζετε περισσότερο διότι αυτό υποδηλώνει πιθανή ουλίτιδα. Κατόπιν αυτού η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι απαραίτητη.

4) μην βουρτσίζετε τις εξωτερικές και εσωτερικές επιφάνειες των δοντιών κάθετα με αυτά αλλά με φόρα από τα ούλα προς τα δόντια, μόνο οι μασητικές επιφάνειες των δοντιών μπορούν να καθαριστούν με κάθετη κίνηση.

5) μην ξεπλένετε δυνατά το στόμα σας διότι η οδοντόκρεμα ξεπλένετε πολύ εύκολα κι έτσι τα δόντια δεν μπορούν να απορροφήσουν το φθόριο ιδιαίτερα αν το βούρτσισμα είναι διάρκειας λιγότερης από δυο λεπτά.

Κοινοποίηση
Scroll to Top