Ωτοπλαστική

Βασικά ερωτήματα

Με τον όρο ωτοπλαστική αναφερόμαστε στις χειρουργικές τεχνικές που χρησιμοποιούμε για να δώσουμε στο πτερύγιο του ωτός, δηλαδή στο εξωτερικό τμήμα του αυτιού, μία πιο φυσική και επιθυμητή εμφάνιση. Οι τεχνικές της ωτοπλαστικής χωρίζονται, ανάλογα με τον τρόπο που χειριζόμαστε το πτερύγιο, σε δύο κατηγορίες: σε αυτές που περιλαμβάνουν διατομή του χόνδρου [cartilage-splitting (cutting) techniques] και σε αυτές που τον διατηρούν και τον διαμορφώνουν [cartilage-sparing techniques]. Στην πρώτη περίπτωση γίνονται τομές στον ωτικό χόνδρο και μέσω αυτών μετακίνηση σημαντικών τμημάτων του. Αντίθετα, στη δεύτερη περίπτωση αποφεύγουμε τις βαθιές τομές και προσπαθούμε να διαμορφώσουμε το σχήμα του αυτιού με τη χρήση ραμμάτων και ειδικών τεχνικών πλαστικής χειρουργικής. Σήμερα, οι περισσότεροι χειρουργοί ΩΡΛ πραγματοποιούν την Ωτοπλαστική διατηρώντας τον χόνδρο του πτερυγίου.

Τα αυτιά που προεξέχουν εκ γενετής, τα επονομαζόμενα αφεστώτα ώτα, είναι μια αισθητική δυσμορφία που μπορεί να έχει σοβαρή επίδραση στα συναισθήματα και τη συμπεριφορά του παιδιού, ειδικά όταν αυτό μπει στις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου. Από την άλλη μεριά, για τους ενήλικες είναι μία ατέλεια που τους απασχολεί και την οποία συχνά σκέφτονται να διορθώσουν.

Πολλοί ασθενείς, για πολλά χρόνια, επιλέγουν ένα κούρεμα που θα κρύψει αυτό το αισθητικό πρόβλημά τους. Μετά την επέμβαση, όμως, νιώθουν άνετα να κόψουν τα μαλλιά τους κοντά ή να φορέσουν κάποιο καπέλο. Η ψυχολογία τους βελτιώνεται ουσιαστικά και η αυτοπεποίθησή τους αναβαθμίζεται.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για Ωτοπλαστική;

Στα παιδιά η ωτοπλαστική για τα πεταχτά αυτιά είναι καλό να πραγματοποιείται πριν ο μικρός ασθενής πάει στο σχολείο έτσι ώστε να αποφευχθεί η ψυχολογική επιβάρυνση από τα πειράγματα των συμμαθητών του. Το ωτικό πτερύγιο έχει αποκτήσει το 85% του ενήλικου μεγέθους του μέχρι την ηλικία των 3 ετών και η ανάπτυξή του έχει πρακτικά ολοκληρωθεί μέχρι την ηλικία των 5-6 ετών. Στους ενήλικες δεν υπάρχει κανένας ηλικιακός περιορισμός.

Τι γίνεται στην πρώτη επίσκεψη στο χειρουργό;

Κατά την πρώτη επίσκεψη στον ειδικό ΩΡΛ χειρουργό, θα έχετε μια αναλυτική συζήτηση με σκοπό η πλαστική στα αυτιά να έχει ένα αποτέλεσμα το οποίο θα σας ικανοποιήσει πλήρως. Κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης θα συμβούν τα εξής:

  • Ανασκόπηση του ιατρικού ιστορικού. Ο γιατρός θα σας ρωτήσει για τη γενικότερη κατάσταση της υγείας σας, όπως άλλες παθήσεις που πιθανόν σας απασχολούν, τυχόν φάρμακα που παίρνετε ή αλλεργίες που έχετε, καθώς και προηγούμενα χειρουργεία στα οποία έχετε υποβληθεί.
  • Κλινική εξέταση. Ο χειρουργός θα εκτιμήσει το σχήμα, το μέγεθος, τη θέση και τη συμμετρία των αυτιών σας.
  • Φωτογραφίες. Πριν την ωτοπλαστική είναι απαραίτητη η λήψη φωτογραφιών ώστε να αναλυθεί με λεπτομέρεια το πρόβλημα που υπάρχει αλλά και για να είμαστε σε θέση να συγκρίνουμε το αποτέλεσμα της επέμβασης με την προεγχειρητική κατάσταση.
  • Διάλογος. Ο χειρουργός θα σας εξηγήσει με λεπτομέρεια τη διαδικασία της επέμβασης και της μετεγχειρητικής αποκατάστασης. Σε αυτό το σημείο θα είναι καλό να εκφράσετε τις προσδοκίες σας καθώς και πιθανές ανησυχίες σας. Μη διστάσετε να ρωτήσετε, αν κάτι δεν είναι ξεκάθαρο ή αισθάνεστε ότι χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες. Ένας έμπειρος και εξειδικευμένος ΩΡΛ χειρουργός είναι σε θέση να λύσει κάθε σας απορία.

Πού θα γίνει η επέμβαση της Ωτοπλαστικής;

Η ωτοπλαστική θα πραγματοποιηθεί σε οργανωμένο νοσοκομείο. Ο χειρουργός και το προσωπικό της κλινικής θα διασφαλίσουν την άνεση και την ασφάλειά σας. Η συγκεκριμένη επέμβαση μπορεί να γίνει είτε με γενική είτε με τοπική αναισθησία.

Πόσο διαρκεί η επέμβαση;

Η επέμβαση συνήθως διαρκεί 1-3 ώρες και δεν απαιτείται διανυκτέρευση, καθώς ο υποψήφιος μπορεί να φύγει μόλις αισθανθεί καλύτερα, κατόπιν έγκρισης του γιατρού. Η βασική τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί εξαρτάται από το ανατομικό πρόβλημα της περιοχής και μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα. Κάποιες φορές στον ίδιο υποψήφιο απαιτείται η χρήση διαφορετικού χειρουργικού σχεδιασμού σε κάθε αυτί λόγω της διαφορετικής ανατομίας τους.

Τι να περιμένω μετά την Ωτοπλαστική;

Ο ασθενής πρέπει να επισκεφθεί ξανά το γιατρό του 24 ώρες μετά την ωτοπλαστική. Ο χειρουργός θα αφαιρέσει τους επιδέσμους στερέωσης που έχουν τοποθετηθεί στο τέλος της επέμβασης. Αφού σιγουρευτεί πως όλα είναι εντάξει, θα συμβουλεύσει τον ασθενή να φοράει μία ελαστική κορδέλα την οποία μπορεί να προμηθευτεί από κάποιο κατάστημα αθλητικών ειδών. Την κορδέλα αυτή θα πρέπει να τη φοράει όλο το 24ωρο για 2 εβδομάδες και μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου για άλλες δύο. Τα
ράμματα που τοποθετούνται, αν δεν είναι απορροφήσιμα, αφαιρούνται την 7η μετεγχειρητική ημέρα. Ήπιο οίδημα μπορεί να παρατηρηθεί στην περιοχή, όμως το μεγαλύτερο μέρος του υποχωρεί μέσα σε 14 ημέρες.

Είναι απαραίτητο ο ασθενής να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του χειρουργού, ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πότε θα φανούν τα αποτελέσματα της Ωτοπλαστικής;

Ο ασθενής μπορεί να διακρίνει τα αποτελέσματα της ωτοπλαστικής μόλις αφαιρεθούν οι επίδεσμοι. Ωστόσο, καλό είναι να δώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας για να συνηθίσει τη νέα του εμφάνιση. Εφόσον έχετε ακολουθήσει όλα τα βήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, το αποτέλεσμα θα σας ικανοποιήσει και η αυτοπεποίθησή σας θα τονωθεί σημαντικά.

Αν σκέφτεστε την Ωτοπλαστική, αναζητήστε έναν ειδικό χειρουργό με εκπαίδευση στην Πλαστική και Επανορθωτική Χειρουργική Προσώπου έτσι ώστε να ανταποκριθεί στις δικές σας ανάγκες και προσδοκίες.

Μιχαήλ Δ. Τσούνης MD, PhD
Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων και Παίδων – Στρατιωτικός Ιατρός
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης
https://orltsounis.gr/

Κοινοποίηση
Κύλιση στην κορυφή