Τι είναι το κότσι ή βλαισός μέγας δάκτυλος:
Το κότσι ή βλαισός μέγας δάκτυλος πρόκειται για μία οστική προεκβολή που εν μέρει οφείλεται σε δημιουργία ψευδοοστού αλλά κυρίως οφείλεται στην προς τα έσω παρεκτόπιση του 1ου μεταταρσίου και την προς τα έξω μετατόπιση της 1ης φάλαγγας. Δημιουργεί παραμόρφωση στο μεγάλο δάκτυλο, αρκετές φορές πόνο στο κότσι η βλαισό μέγα δάκτυλο, αδυναμία υπόδησης και συνοδά προβλήματα από τα μικρά δάκτυλα όπως μεταταρσαλγία, γαμψοδακτυλία, νεύρωμα Morton και άλλα.
Ποιά είναι τα συμπτώματα για το κότσι ή βλαισό μέγα δάκτυλο:
Τα συμπτώματα για το κότσι που οδηγούν τον ασθενή στον γιατρό είναι πόνος κατά την στάση και την βάδιση, ξαφνικός πόνος, αδυναμία υπόδησης, παραμόρφωση του ποδιού, μουδιάσματα, κάψιμο στο πόδι, παραμόρφωση και πόνος και στα μικρά δάκτυλα.
Πώς δημιουργείται το κότσι στο πόδι ή βλαισός μέγας δάκτυλος:
Σίγουρα δεν υπάρχει μόνο ένας παράγοντας που προκαλεί το κότσι στο πόδι, η αιτιολογία είναι πολυπαραγοντική.
- Ένας βασικός παράγοντας για την εμφάνιση του αποτελεί το στενό υπόδημα . Προσοχή όχι τα ψηλοτάκουνα , όπως πολλές φορές αναφέρεται, αλλά αυτά που το μπροστινό μέρος του υποδήματος (toe box) είναι στενό. Σε ,πληθυσμούς που δεν φορούν παπούτσια (πχ μέρη της Αφρικής) η εμφάνιση του είναι ελάχιστη.
- Δεύτερος σημαντικός παράγοντας για το κότσι στο πόδι είναι η κληρονομικότητα (γενετική προδιάθεση). Πολλές φορές , αν ανατρέξουμε στο παρελθόν θα ανακαλύψουμε ότι η γιαγιά ή η θεία έπασχαν και αυτές από αυτή την παραμόρφωση. Το εφηβικό κότσι έχει σίγουρα γενετικό υπόβαθρο.
Άλλοι παράγοντες που ενοχοποιούνται είναι η πλατυποδία και ο υπερπρηνισμος του ποδιού.
Πώς γίνεται η διάγνωση για το κότσι ή βλαισό μέγα δάκτυλο:
Η διάγνωση για το κότσι ή βλαισό μέγα δάκτυλο είναι σχετικά απλή είναι οπτική εμφάνιση με την έσω παρεκτόπιση του 1ου μεταταρσίου και την προς τα έξω μετατόπιση της 1ης φάλαγγας. Η εμφάνισγη της οστικής προεκβολής στο κότσι στο πόδι (ψευδοεξόστωση), η συνοδός παραμόρφωση στα υποδήματα, πόνος χωλότητα της βάδισης , δυσκαμψία μερικές φορές του μεγάλου δακτύλου συνοδές αντικατοπτρικές παραμορφώσεις στα μικρά δάκτυλα, λόγω της παρεκτόπισης που προκαλεί σε αυτά το κότσι στο πόδι ή βλαισός μέγας δάκτυλος.
Ποιά είναι η αντιμετώπιση και θεραπεία για το κότσι ή βλαισό μέγα δάκτυλο:
Η χειρουργική παρέμβαση μπορεί να διορθώσει και να απαλλάξει από τον πόνο . Στην περίπτωση που υπάρχει και μεταταρσαλγία ή και παραμόρφωση στα μικρά δάκτυλα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται συνολικά . Αυτά μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα στην ίδια επέμβαση. Δηλαδή η χειρουργική θεραπεία δεν συνίσταται απλά στην αφαίρεση στο κότσι του ποδιού δηλαδή στην αφαίρεση απλά της οστική προεκβολής του ψευδοοστού, αλλά στην λειτουργική αποκατάσταση όλου του ποδιού στην διόρθωση της θέσης του 1ου μεταταρσίου και της 1ης φάλαγγας , στην εξισορρόπηση των μαλακών μορίων και στον ευθειασμό δύο πολύ σημαντικών οσταρίων που υπάρχουν κάτω από το μεγάλο δάκτυλο των σησαμοειδών.
Ποιά χειρουργική μέθοδος είναι η καλύτερη;
Δεν υπάρχει μία χειρουργική μέθοδος που να διορθώνει όλα τα κότσια και τα πόδια , γιατί όλες οι παραμορφώσεις δεν είναι οι ίδιες. Ο χειρούργος θα πρέπει να γνωρίζει και να εφαρμόζει την μέθοδο που είναι η κατάλληλη για την συγκεκριμένη παραμόρφωση και να συνυπολογίσει όλες τις σύνοδες παραμέτρους που μπορεί να συνυπάρχουν εκτός από την παραμόρφωση (ελαστικότητα των αρθρώσεων, ρευματοειδής αρθρίτιδα, διαβήτης, αγγειοπάθεια).
Επιπρόσθετα, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η παραμόρφωση δεν είναι μόνο οστική αλλά και παραμόρφωση μαλακών μορίων, συνδέσμων και τενόντων και θα πρέπει να γίνεται οστική αποκατάσταση και αποκατάσταση των μαλακών μορίων. Η διόρθωση στο κότσι η βλαισό μέγα δάκτυλο θα πρέπει να περιλαμβάνει και οστά και μαλακά μόρια και τα υπόλοιπα δάκτυλα
Υπάρχει χειρουργική στο κότσι η βλασιό μέγα δάκτυλο με LASER;
Δεν υπάρχει χειρουργική στο κότσι με LASER αυτό είναι μύθος και κόλπο μάρκετινγκ, υπάρχει τεχνική με μικρές τομές που όμως η εφαρμογή της σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες της Ευρωπαικής Εταιρείας Άκρου Ποδός και Ποδοκνημικής θα πρέπει να περιορίζεται σε μόνο σε ελαφρές παραμορφώσεις. Στην περίπτωση αυτή τα κοψίματα γίνονται με ειδικά σβουράκια, όπως τα οδοντιατρικά περίπου.
Μειονεκτήματα τις μεθόδου είναι το παρατεταμένο πρήξιμο στο πόδι, η βράχυνση του μεγάλου δακτύλου ( λόγω του εργαλείου που χρησιμοποιείται ), ο μεγάλος κίνδυνος της παρεκτόπισης της οστεοτομίας του κοψίματος ( διότι δεν χρησιμοποιούνται ειδικά υλικά σταθεροποίησης ). Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να κολλήσει η οστεοτομία σε λάθος θέση και να προκαλεί μεγάλα προβλήματα στην βάδιση.
Ότι ακούγεται εύκολο και απλό έχει πάντα απήχηση , αλλά συνήθως χρειάζεται προσοχή. Κάθε κότσι είναι διαφορετικό και δεν μπορεί μία μέθοδος να λύσει τα πάντα εύκολα και απλά.
Ποιός είναι ο κατάλληλος γιατρός για να χειρουργήσει το κότσι ή βλαισό μέγα δάκτυλο:
Είναι όχι γενικός Ορθοπαιδικός είναι όχι αυτός που έχει μάθει μία τεχνική και την διαφημίζει αλλά ο αποδεδειγμένα εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός στην Χειρουργική του Άκρου Πόδα και της Ποδοκνημικής με εγνωσμένη εμπειρία.
Mini SCARF η διορθωτική επέμβαση για το κότσι στο πόδι (βλαισό μέγα δάκτυλο), ελάχιστης επεμβατικότητας τεχνική που τα συνδυάζει όλα.
Η Mini SCARF αποτελεί εξέλιξη της κλασσικής SCARF οστεοτομίας που αποτελούσε και αποτελεί επέμβαση αναφοράς για την χειρουργική του βλαισού μεγάλου δακτύλου (κότσι) στην πλειονότητα των περιπτώσεων.
Έχουν γίνει τέσσερις μεγάλες αλλαγές που την έχουν κάνει να είναι η επέμβαση με τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα.
Από πλευράς διόρθωσης είναι η ανώτερη καθώς μπορεί να διορθώσει τρισδιάστατα (και την στροφική παραμόρφωση). Να ισιώσει δηλαδή με απλές λέξεις το κότσι τρισδιάστατα.
Α. Δίνει την μεγαλύτερη δυνατή σταθερότητα, χωρίς προβλήματα, πώρωσης ή άσηπτης νέκρωσης της κεφαλής που έχουν άλλες οστεοτομίες, και με άμεση φόρτιση.
Β. Από κοσμητικής πλευράς έχει εξαιρετικό αποτέλεσμα λόγω μίας μόνο μίας μικρής τομής από την έσω πλευρά του μεγάλου δακτύλου που πρακτικά δεν φαίνεται, χωρίς πολλαπλά σημάδια στην πάνω επιφάνεια του ποδιού ή βελόνες που εξέχουν όπως άλλες επεμβάσεις μικρής επεμβατικότητας.
Γ. Από πλευράς πόνου λόγω της σταθερότητας που παρέχει η mini SCARF οστεοτομία και ειδικής μετεγχειρητικής αναλγησίας μακράς δράσης που χρησιμοποιούμε, υπάρχει ελάχιστος και η κινητοποίηση είναι άμεση.
Δ. Το μειονέκτημα είναι πως είναι τεχνικά απαιτητική με μακρά καμπύλη εκμάθησης οπότε χρειάζονται τρεις προϋποθέσεις για το επιθυμητό άριστο αποτέλεσμα.
α. Πραγματοποίηση της συγκεκριμένης τεχνικής από Χειρουργό Ορθοπαιδικό εκπαιδευμένο στην Χειρουργική Άκρου Ποδός Ποδοκνημικής και πιστοποιημένο.
β. Ο Χειρουργός Ορθοπαιδικός εκπαιδευμένος στην Χειρουργική Άκρου Ποδός Ποδοκνημικής θα πρέπει να έχει ειδικά εκπαιδευτεί στην mini SCARF οστεοτομία και να έχει πραγματοποιήσει ικανό αριθμό ώστε να έχει ξεπεράσει την καμπύλη εκμάθησης.
γ. Η χειρουργική επέμβαση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε Νοσηλευτικό Ίδρυμα που να πληρεί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις και υλικοτεχνικό εξοπλισμό ώστε να αποφευχθούν τυχόν επιπλοκές.
Πότε περπατάω μετά το χειρουργείο για το κότσι ή βλαισό μέγα δάκτυλο:
Στο 95% την ίδια ή την επόμενη μέρα, με ένα ειδικό μετεγχειρητικό πέδιλο για 3 με 4 εβδομάδες.
Θα πονάω μετά το χειρουργείο για το κότσι ή βλαισό μέγα δάκτυλο;
Όχι , αυτό είναι μύθος που έχει να κάνει με παλαιότερου τύπου χειρουργικές τεχνικές και με τεχνικές όπως οι διαδερμικές που δεν χρησιμοποιούνται υλικά εσωτερικά σταθεροποίησης και τα κόκαλα έχουν μικροκίνηση. Επίσης, η σωστή χρήση μετεγχειρητικής τοπικής αναλγησίας μειώνει τον πόνο με αποτέλεσμα αυτός παρόλο που ο ασθενής περπατά ,να αντιμετωπίζεται με απλά αναλγητικά όπως Depon και ασπιρίνη.
Ποιός είναι ο κατάλληλος χειρουργός για την αντιμετώπιση για το κότσι ή βλαισό μέγα δάκτυλο;
Ο ενδεδειγμένος Χειρουργός είναι όχι ο γενικός Ορθοπαιδικός, αλλά ο Ορθοπαιδικός που είναι ειδικευμένος στο Άκρο Πόδα και Ποδοκνημική. Χρειάζονται ειδικές γνώσεις όπως άλλωστε και σε άλλες υποειδικότητες της Ορθοπαιδικής. Ο βλαισός μέγας δάκτυλος μπορεί να φαίνεται απλός αλλά δεν είναι. Η ειδική κατάρτιση μαζί με την εμπειρία μπορεί να δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα και όχι η γνώση μίας συγκεκριμένης τεχνικής που εφαρμόζεται παντού και πάντοτε.
Αθανάσιος Χ.Μπαδέκας
ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ- ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ.
-Διευθυντής Γ Ορθοπαιδικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center Και Τμήματος Άκρου Ποδός Ποδοκνημικής.
-Προέδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας για το 2022 (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών 2004).
-Ταξιάρχος ΥΓEΙΟΝΟΜΙΚΟΥ.
-ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΕΛ.ΑΣ.
-ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ.
-Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής Άκρου Ποδος Ποδοκνημικής Νοσοκομείου Μετροπόλιταν 2007-2011.
-Επιστημονικός Συνεργάτης Νοσοκομείου Υγεία 2010-2014.
-Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής Ευρωπαικής Εταιρείας Άκρου Ποδός Ποδοκνημικής.
-Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Άκρου Ποδός Ποδοκνημικής το 2007.
-Διευθυντής Κλινικής Άκρου Ποδος Ποδοκνημικής (Fit Feet) στους World Special Olympics Athens 2011