Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση που επηρεάζει το λάρυγγα (λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση)
Πώς συμβαίνει η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση που επηρεάζει το λάρυγγα (λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση);
Στον κατώτερο μέρος του οισοφάγου μας υπάρχει ένα «δαχτυλίδι» από μύες, που ονομάζεται κάτω οισοφαγικός σφιγκτήρας, και ανοίγει για να επιτρέψει την είσοδο του φαγητού στο στόμαχο. Στην περίπτωση που κάποιος έχει παλινδρόμηση, ο σφιγκτήρας αυτός δεν κλείνει ερμητικά αφού περάσει το φαγητό. Ο μυς παραμένει χαλαρός και έτσι επιτρέπει σε τροφή και υγρά να παλινδρομούν προς το λαιμό.
Η παλινδρόμηση αυτή πολλές φορές εμφανίζει συμπτώματα, όπως ένα αίσθημα καψίματος μετά το φαγητό που μπορεί να εκτείνεται από το στόμαχο μέχρι και το λαιμό και την πλάτη καθώς και πόνο στο στήθος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, παρ’ όλο που δεν υπάρχουν ιδιαίτερα συμπτώματα, η παλινδρόμηση μπορεί να επηρεάζει τις περιοχές του οισοφάγου, του φάρυγγα, τις φωνητικές χορδές ακόμα και τις ρινικές κόγχες. Τότε, κάνουμε λόγο για λαρυγγοφαρυγγική ή σιωπηλή παλινδρόμηση.
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης που επηρεάζει το λάρυγγα (λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση);
Οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης που επηρεάζει το λάρυγγα (λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση) περιλαμβάνουν:
- Παχυσαρκία
- Κάπνισμα
- Αλκοόλ
- Διαφραγματοκήλη
- Εγκυμοσύνη
- Φαρμακευτική αγωγή που αποδυναμώνει τον κάτω οισοφαγικό σφιγκτήρα
- Λήψη φαγητού σε διάστημα μικρότερο από 3 ώρες πριν τον ύπνο
- Τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως είναι η σοκολάτα, τα πικάντικα τρόφιμα και τα εσπεριδοειδή ή τα όξινα τρόφιμα όπως τα πορτοκάλια και οι ντομάτες, η μέντα, το σκόρδο, τα κρεμμύδια και τα ανθρακούχα ποτά
Τι επιπλοκές μπορεί να προκαλέσει η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση που επηρεάζει το λάρυγγα (λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση);
Το οξύ που παράγεται στο στόμαχο είναι πολύ ισχυρό. Αν ο οισοφάγος σας εκτεθεί σε αυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε είναι πιθανή η ανάπτυξη οισοφαγίτιδας, η οποία αφορά τον ερεθισμό και τη φλεγμονή του βλεννογόνου του οισοφάγου.
Άλλη επιπλοκή είναι η λαρυγγίτιδα λόγω παλινδρόμησης, η οποία είναι μια διαταραχή των φωνητικών χορδών. Τα συνηθέστερα συμπτώματα περιλαμβάνουν βραχνάδα, συχνό «καθάρισμα» του λαιμού, αίσθηση ξένου σώματος στο λαιμό, βήχα ή/και πονόλαιμο.
Μια παθολογική αλλαγή των κυττάρων (μεταπλασία) μπορεί να σχηματιστεί στην εσωτερική επικάλυψη (επιθήλιο) του κατώτερου οισοφάγου. Η αλλαγή αυτή αποτελεί μια προκαρκινωματώδη κατάσταση και ονομάζεται οισοφάγος Barrett. Ευτυχώς, ωστόσο, αυτή δεν καταλήγει σε καρκίνο από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά περνάει από στάδια προκαρκινικών καταστάσεων.
Πώς γίνεται η διάγνωση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης που επηρεάζει το λάρυγγα (λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση);
Η διάγνωση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης που επηρεάζει το λάρυγγα (λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση) στηρίζεται στα συμπτώματα, εφόσον αυτά έχουν εμφανιστεί, και στις ενδοσκοπικές εξετάσεις. Ο ειδικός ΩΡΛ χειρουργός θα ακολουθήσει την εξής διαδικασία για την πλήρη εξέτασή σας:
- Πλήρες ιατρικό ιστορικό, προκειμένου να εντοπίσει τις συνήθειες και τις παθήσεις που επιβαρύνουν την υγεία σας.
- Κλινική εξέταση της περιοχής του φάρυγγα και του τραχήλου.
- Ρινοσκόπηση και λαρυγγοσκόπηση για να δει αν έχουν επηρεαστεί οι περιοχές του φάρυγγα, του λάρυγγα αλλά και οι φωνητικές χορδές. Με αυτές τις ενδοσκοπικές εξετάσεις βλέπει άμεσα τις υπό εξέταση περιοχές.
Πώς μπορώ να αποφύγω τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;
Ευτυχώς υπάρχουν τρόποι για να αποφύγετε την εμφάνιση συμπτωμάτων και να μετριάσετε την παλινδρόμηση κάνοντας μερικές απλές αλλαγές στις συνήθειές σας:
- Τρώτε μικρότερα γεύματα.
- Περιορίστε λιπαρά και όξινα τρόφιμα, όπως εσπεριδοειδή και σοκολάτα.
- Αποφύγετε ροφήματα με καφεΐνη, ανθρακούχα ποτά και αλκοόλ και προτιμήστε το νερό.
- Αποφύγετε τα σφιχτά ρούχα.
- Πάρτε το τελευταίο γεύμα σας τουλάχιστον 3 ώρες πριν τον ύπνο.
- Έχετε το κεφάλι μερικά εκατοστά υψηλότερα από το υπόλοιπο σώμα χρησιμοποιώντας 1-2 μαξιλάρια.
- Ελαττώστε το βάρος σας, αν είστε παχύσαρκοι.
- Διακόψτε το κάπνισμα.
Ποια είναι μερικά συμπτώματα που μας ανησυχούν σε παιδιά μικρής ηλικίας;
Συμπτώματα που μας ανησυχούν σε ένα παιδί μικρής ηλικίας είναι:
- Ανάγει την τροφή περισσότερο, συχνότερα ή πιο δυνατά απ’ όσο συνήθως
- Αναγουλιάζει ή βήχει την ώρα που τρώει
- Φαίνεται να νιώθει άβολα μετά το φαγητό
- Έχει προβλήματα ύπνου, ξυπνάει συχνά ή δεν κοιμάται εύκολα
- Αρνείται να φάει και πιθανόν οδηγείται σε απώλεια μάζας ή καθυστέρηση στην ανάπτυξη
Ποια είναι η προοπτική εξέλιξης της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης που επηρεάζει το λάρυγγα (λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση);
Η γρήγορη διάγνωση και η επιτυχής αντιμετώπιση της παλινδρόμησης είναι οι στόχοι-κλειδιά για την πρόληψη των συμπτωμάτων και την αποφυγή ζημίας στις περιοχές του οισοφάγου, του λάρυγγα, του φάρυγγα, των φωνητικών χορδών, ακόμα και των πνευμόνων. Η διάγνωση είναι συχνά εύκολη και ανώδυνη.
Η αντιμετώπιση είναι επίσης ανώδυνη. Για τους περισσότερους ασθενείς αρκεί η λήψη ενός φαρμάκου καθημερινά και η αλλαγή των συνηθειών που επιβαρύνουν την κατάσταση. Σε κάποιες περιπτώσεις η αλλαγή και μόνο αυτών των συνηθειών ίσως να αποδειχθεί αρκετή, ώστε να μη χρειαστεί καθόλου φαρμακευτική αγωγή.
Quote: Η λαρυγγοσκόπηση μας επιτρέπει την έγκαιρη διάγνωση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης που επηρεάζει το λάρυγγα (λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση).
Μιχαήλ Δ. Τσούνης MD, PhD
Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων και Παίδων – Στρατιωτικός Ιατρός
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης
https://orltsounis.gr/