Άσθμα

Άσθμα – Ρινικοί πολύποδες – Αλλεργία στην ασπιρίνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο συνδυασμός άσθματος, ρινικών πολυπόδων και αλλεργίας στην ασπιρίνη ονομάζεται τριάδα του Samterκαι εμφανίζεται κυρίως σε νεαρούς ενήλικες. Περίπου 1 στα 3 άτομα με άσθμα και ρινικούς πολύποδες εμφανίζει και αλλεργία στην ασπιρίνη.

Όταν τα άτομα αυτά εκτίθενται σε ασπιρίνη ή άλλα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα (ΜΣΑΦ) εμφανίζουν ανησυχητικά συμπτώματα από το αναπνευστικό, αλλά και από άλλα συστήματα.

Οι ρινικοί πολύποδες είναι μαλακές, ανώδυνες, καλοήθεις διογκώσεις στο βλεννογόνο των ρινικών κοιλοτήτων και των παραρρινίων κόλπων. Το άσθμα καθώς και καταστάσεις που προκαλούν μακροχρόνια φλεγμονή και ερεθισμό του βλεννογόνου της ρινός και των παραρρινίων, όπως η κυστική ίνωση, αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης πολυπόδων της μύτης. Συνήθως οι τελευταίοι αποτελούν πρόβλημα ιδιαίτερα όταν μεγεθύνονται και αποφράσσουν τη ρινική δίοδο.

Ποια συμπτώματα ταλαιπωρούν τα άτομα που έχουν άσθμα, ρινικούς πολύποδες και αλλεργία στην ασπιρίνη;

Όταν άτομα που έχουν άσθμα και ρινικούς πολύποδες λάβουν ασπιρίνη ή ΜΣΑΦ κινδυνεύουν να αναπτύξουν συμπτώματα από το ανώτερο και κατώτερο αναπνευστικό. Αυτά εμφανίζονται 30-120 λεπτά μετά τη λήψη του φαρμάκου, απορρέουν κυρίως από το άσθμα, και περιλαμβάνουν:

  • Συριγμό στην εκπνοή, δηλαδή έναν ήχο σαν σφύριγμα
  • Δύσπνοια
  • Σφίξιμο στο στήθος
  • Βήχα
  • Ρινική συμφόρηση
  • Κεφαλαλγία

Σπανιότερα συμπτώματα είναι:

  • Ανοσμία
  • Εξάνθημα
  • Ερυθρότητα του δέρματος
  • Κοιλιακό άλγος
  • Διάρροια ή έμετοι

Πώς γίνεται η διάγνωση των ρινικών πολυπόδων και της αλλεργίας της ασπιρίνης σε άτομα που έχουν άσθμα;

Σε ασθενείς που υποφέρουν από άσθμα, είναι πολύ σημαντικό να διερευνηθεί αν συγχρόνως είναι αλλεργικοί στην ασπιρίνη και φέρουν πολύποδες στη μύτη τους .

Όσον αφορά τους ρινικούς πολύποδες, ένας ειδικός ΩΡΛ είναι σε θέση να διαγνώσει με ακρίβεια την παρουσία τους. Μία λεπτομερής εξέταση περιλαμβάνει τα εξής:

  • Το ατομικό ιστορικό. Ο γιατρός θα σας κάνει όλες τις ερωτήσεις που χρειάζεται για να διαπιστώσει πόσο προβληματική είναι η αναπνοή από τη μύτη σας και να καταλάβει την αιτία στην οποία οφείλεται.
  • Ενδοσκόπηση μύτης. Ένα λεπτό ενδοσκόπιο συνδεδεμένο με μια κάμερα τοποθετείται στη μύτη προκειμένου ο ιατρός να εξετάσει λεπτομερώς τις ρινικές κοιλότητες. Η εξέταση γίνεται χωρίς να απαιτείται προετοιμασία και είναι εντελώς ανώδυνη.
  • Αξονική τομογραφία. Πρόκειται για μία απεικονιστική εξέταση η οποία μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την έκταση του προβλήματος.

Όσον αφορά την αλλεργία στην ασπιρίνη, η εξέταση που χρησιμοποιείται είναι η δοκιμασία με ασπιρίνη. Αυτή γίνεται σε νοσοκομείο υπό την επίβλεψη γιατρού. Το άτομο υπό εξέταση λαμβάνει μια δόση ασπιρίνης, για να διαπιστωθεί τυχόν αντίδραση σε αυτή.

Πώς αντιμετωπίζονται το άσθμα, οι ρινικοί πολύποδες και η αλλεργία στην ασπιρίνη;

Όσοι έχουν άσθμα και έχουν διαγνωστεί με ρινικούς πολύποδες και αλλεργία στην ασπιρίνη, θα πρέπει να ακολουθήσουν αγωγή για τον έλεγχο των συμπτωμάτων.

-Άσθμα

Η πρόληψη και ο μακροπρόθεσμος έλεγχος των συμπτωμάτων είναι η βάση της θεραπευτικής προσέγγισης του άσθματος. Η αντιμετώπιση συνήθως περιλαμβάνει:

  • Αναγνώριση των ερεθισμάτων που πυροδοτούν την έξαρση.
  • Ανεύρεση τρόπων για την αποφυγή αυτών των ερεθισμάτων.
  • Παρακολούθηση της αναπνοής για να βεβαιωθείτε ότι η φαρμακευτική αγωγή αποδίδει.

Σε περίπτωση έξαρσης χρησιμοποιούνται εισπνεόμενα φάρμακα που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα.

-Ρινικοί πολύποδες

Η αντιμετώπιση των πολυπόδων της μύτης έχει ως στόχο την εξάλειψη αυτών. Η φαρμακευτική αγωγή είναι συνήθως η πρώτη επιλογή. Τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται περιέχουν κορτιζόνη και χορηγούνται συχνότερα σε μορφή ρινικού σπρέι ή πλύσεων και πιο σπάνια από το στόμα.

Αν η φαρμακευτική αγωγή δεν καταφέρει να συρρικνώσει τους ρινικούς πολύποδες, τότε η λύση δίνεται με την ενδοσκοπική αφαίρεση των πολυπόδων. Κατά την επέμβαση αυτή δίνεται η δυνατότητα αντιμετώπισης και άλλων παθήσεων που μπορεί να συνυπάρχουν και να επιδεινώνουν τη φλεγμονή των ρινικών κοιλοτήτων, όπως το στραβό ρινικό διάφραγμα ή η υπερτροφία των ρινικών κογχών.

-Αλλεργία στην ασπιρίνη

Το βασικότερο βήμα για την αντιμετώπιση της αλλεργίας στην ασπιρίνη είναι η απευαισθητοποίηση, που στόχο έχει την ανάπτυξη ανοχής στο φάρμακο. Αυτή επιτυγχάνεται με τη σταδιακή αύξηση της δόσης που χορηγείται μέχρις ότου η ασπιρίνη να είναι ανεκτή σε θεραπευτικές δόσεις. Η απευαισθητοποίηση είναι πολύ χρήσιμη, διότι η ασπιρίνη και άλλα ΜΣΑΦ χρησιμοποιούνται τόσο σε καρδιαγγειακές παθήσεις όσο και στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου.
Σε περιπτώσεις που δεν μπορεί να εφαρμοστεί η απευαισθητοποίηση, συνίσταται η αποφυγή των ΜΣΑΦ.

Μιχαήλ Δ. Τσούνης MD, PhD
Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων και Παίδων – Στρατιωτικός Ιατρός
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης
https://orltsounis.gr

Κοινοποίηση
Scroll to Top