Πόνος στον Ωμο

Πόνος στον Ώμο: Που οφείλεται;

Ο πόνος στον ώμο είναι ένα αρκετά συχνό σύμπτωμα των ασθενών που προσέρχονται στο ορθοπαιδικό ιατρείο. Σε νέα άτομα, ο πόνος είναι οφείλεται συνήθως σε τραυματισμό ενώ, σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ο πόνος είναι αποτέλεσμα εκφύλισης της άρθρωσης. Προϋπόθεση για την επιτυχή αντιμετώπιση του πόνου είναι η εύστοχη διάγνωση.

Η ανατομία του ώμου

Ο ώμος αποτελεί την πιο ευκίνητη άρθρωση όλου του σώματος και σχηματίζεται από τρία οστά, το βραχιόνιο, την ωμοπλάτη και την κλείδα. Αποτελείται από δύο αρθρώσεις:

  • γληνοβραχιόνιο άρθρωση – όπου το οστό του βραχίονα συνδέεται με την ωμοπλάτη
  • ακρωμιοκλειδική άρθρωση – όπου το ακρώμιο (η κορυφή της ωμοπλάτης) συναντά την κλείδα

Οι αρθρώσεις αυτές συγκρατούνται από έναν υμένα συνδετικού ιστού, τον αρθρικό θύλακο ο οποίος παράγει το αρθρικό υγρό που λιπαίνει και θρέφει την άρθρωση. Τέλος, μεγάλος αριθμός συνδέσμων και μυών βρίσκονται γύρω από την άρθρωση προκειμένου να προσφέρουν σταθερότητα και έλεγχο των κινήσεων. Οι βασικές κινήσεις του ώμου εκτελούνται από μια ομάδα μυών-τενόντων που ονομάζεται στροφικό πέταλο.

Που οφείλεται ο πόνος στον ώμο;

Τα συχνότερα αίτια είναι:

  • Οστεοαρθρίτιδα: Ο αρθρικός χόνδρος είναι ένας λείος, μαλακός ιστός που καλύπτει τις αρθρικές επιφάνειες της κεφαλής του βραχιονίου και της ωμογλήνης. Ο αρθρικός χόνδρος μπορεί να καταστραφεί λόγω τραυματισμού ή να εκφυλιστεί με το πέρασμα του χρόνου, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη αρθρίτιδας ώμου.
  • Φλεγμονή: παγωμένος ώμος, τενοντίτιδα ώμου, και ασβεστοποιός τενοντίτιδα ώμου.
  • Τραυματισμός: κάταγμα, εξάρθρημα ώμου, ρήξη τένοντα, μυική θλάση.  
  • Προβλήματα στον αυχένα και στην ωμοπλάτη. Προβλήματα με τα νεύρα του αυχένα και τους μύες της ωμοπλάτης μπορεί επίσης να είναι πηγή πόνου στον ώμο. Ο πόνος αυτός μπορεί να ακτινοβολεί στο πίσω μέρος της άρθρωσης του ώμου ή και στο εξωτερικό του άνω βραχίονα.

Πόνος στον ώμο: Διάγνωση

Η διάγνωση για τον πόνο στον ώμο περιλαμβάνει :

  • Κλινική εξέταση. Αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθος της διάγνωσης. Ένας έμπειρος ορθοπαιδικός μπορεί εύκολα να ανακαλύψει την αιτία του πόνου στον ώμο, χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες κλινικές δοκιμασίες.
  • Ακτινογραφίες: μπορούν να αναδείξουν αλλοιώσεις των οστών όπως πχ αρθρίτιδα στην άρθρωση του ώμου ή κατάγματα.
  • Υπέρηχο: χρησιμοποιείται συνήθως για τη διερεύνηση ρήξης ή φλεγμονής του στροφικού πετάλου . Είναι ένα χρήσιμο και οικονομικό εργαλείο και μπορεί να παρέχει ενδείξεις για τον προσδιορισμό της πηγής του πόνου.
  • Μαγνητική τομογραφία: συνήθως δεν είναι η πρώτη επιλογή που χρησιμοποιείται για τη διερεύνηση του πόνου στον ώμο. Χρησιμοποιείται συνήθως για τη διερεύνηση των μαλακών ιστών που βρίσκονται στο βάθος της άρθρωσης και δεν μπορούν να αξιολογηθούν από τις ακτινογραφίες ή τον υπέρηχο.

Ποια είναι η αντιμετώπιση του πόνου του ώμου;

Ανάλογα με το είδος και τη σοβαρότητας της κάθε πάθησης επιλέγεται η αντίστοιχη θεραπεία. Σε φλεγμονές και σε αρθρίτιδα του ώμου, το πρώτο στάδιο αντιμετώπισης είναι η συντηρητική θεραπεία που περιλαμβάνει φυσικοθεραπεία, παγοθεραπεία, ανάπαυση, αντιφλεγμονώδη φάρμακα και σε κάποιες περιπτώσεις ένεση κορτιζόνης ή βιολογικών παραγόντων. Εάν αποτύχει η συντηρητική θεραπεία, ο ασθενής επαναξιολογείται. Σε σοβαρούς τραυματισμούς όπως είναι η πλήρης ρήξη τένοντα, το εξάρθρημα και το κάταγμα, η θεραπεία μπορεί να είναι απευθείας χειρουργική.

Γεώργιος Κόλλιας
Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Κοινοποίηση
Scroll to Top