Καταρράκτης Ματιών

Τι είναι ο Καταρράκτης ;

Ο καταρράκτης είναι απο τις πιο συχνές χειρουργικές παθήσεις των οφθαλμών. Χαρακτηρίζεται από την θόλωση του κρυσταλλοειδούς φακού του οφθαλμού που προκαλεί  διαταραχή της διάθλασης και εστίασης του φωτός στον αμφιβληστροειδή. Σαν αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η μείωση της όρασης τόσο ποσοτικά (μειωμένη οπτική οξύτητα) όσο και ποιοτικά (μείωση διάκρισης αντιθέσεων, χρωμάτων).

Σε τι ηλικία Εμφανίζεται;

Καταρράκτη θα αναπτύξουν σχεδόν όλοι οι άνθρωποι κατά την διάρκεια της ζωής τους και είναι ιδιαίτερα συχνός στις ηλικίες από 50 με 60 ετών και άνω, ενώ σπανιότερα μπορεί να εμφανιστεί και σε μικρότερες ηλικίες.

Ποιες κατηγορίες έχουμε ;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι καταρράκτη τόσο ανάλογα με την αιτιολογία (γεροντικός, φαρμακευτικόςτραυματικός, συγγενής) όσο και με βάση την μορφολογία (πυρηνικόςοπίσθιος υποκαψικόςφλοιώδης)

Πώς αντιμετωπίζεται ;

Η θεραπεία του καταρράκτη είναι αποκλειστικά χειρουργική. Η πλέον διαδεδομένη και σύγχρονη χειρουργική μέθοδος είναι η φακοθρυψία. Με την χρήση αναισθητικών σταγόνων γίνεται μια μικρή τομή στον κερατοειδή δια μέσω της οποίας κατακερματίζεται ο θολωμένος φακός του ματιού με την χρήση υπερήχων. Αφού αφαιρεθούν τα κομμάτια του κρυσταλλοειδούς φακού και καθαριστεί το εξωτερικό περίβλημά του (περιφάκιο) τοποθετείται στην θέση του ο ενδοφακός. Η τομή στον κερατοειδή δεν χρειάζεται ράμματα και ο ασθενής αποχωρεί απο την κλινική 30 λεπτά μετά την λήξη της επέμβασης. Για ένα διάστημα 20 ημερών χρησιμοποιεί αντιβιοτικό κολλύριο και αποφεύγει την άρση βάρους και το νερό στην περιοχή των ματιών. Μετεγχειρητικά ο ασθενής έχει πολύ καλή όραση για μακριά και χρειάζεται γυαλιά μόνο για κοντά. 

  Μετά την επένβαση μπορεί να θολώσει ξανά η όραση του ασθενούς ;

Μετά από ένα χρονικό διάστημα ενδέχεται να θολώσει ξανά η όραση του ασθενούς. Αυτή η μείωση της όρασης δεν οφείλεται σε θόλωση του ενδοφακού ο οποίος παραμένει διαυγής για πάντα αλλά σε θόλωση του περιφακίου, του περιβλήματος δηλαδή του κρυσταλλοειδούς φακού. Η κατάσταση αυτή αντιμετωπίζεται πολύ εύκολα χωρίς νέα χειρουργική επέμβαση μόνο με μυδριατικές σταγόνες και με την χρήση μηχανήματος YAG Laser με το οποίο κάνουμε μια κυκλική οπή (καψουλοτομή) στο περιφάκιο οπότε και αποκαθίσταται η όραση.

www.kiath.gr
Α/Υ (ΥΓ) ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ Αριστείδης
Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Κοινοποίηση
Scroll to Top