Κονδυλώματα Πρωκτού. Ποια είναι η ιδανική μέθοδος αντιμετώπισης ;

Κονδυλώματα πρωκτού: Ποια είναι η ιδανική μέθοδος αντιμετώπισης;

Η ιδανική μέθοδος αντιμετώπισης για τα κονδυλώματα πρωκτού βασίζεται στο στάδιο της πάθησης και στις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ασθενούς. Η θεραπεία θα πρέπει να αφορά τόσο στα ενδοπρωκτικά όσο και στα περιπρωκτικά κονδυλώματα. Παράλληλα είναι απαραίτητη η αναζήτηση πιθανών προκαρκινικών βλαβών, καθώς είναι γνωστό ότι ο ιός HPV που προκαλεί τα κονδυλώματα, προκαλεί και προκαρκινικές βλάβες που εάν δεν αντιμετωπισθούν μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη κακοήθειας.

Τι είναι τα κονδυλώματα πρωκτού;

Τα κονδυλώματα του πρωκτού αποτελούν μία πάθηση άρρηκτα συνδεμένη με τον ιό HPV (Human Papilloma Virus – HPV). 

Πρόκειται για μικρούς όγκους, οι οποίοι δημιουργούνται στο εσωτερικό του πρωκτού ή στο περιπρωκτικό δέρμα. Τα κονδυλώματα του πρωκτού αναπτύσσονται λόγω της μόλυνσης με τον ιό HPV. Η μόλυνση με τον HPV είναι η συχνότερη σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη.

Στον HPV οφείλονται και οι δυσπλασίες του πρωκτού, οι οποίες κατατάσσονται σε δύο ομάδες: Τις χαμηλόβαθμες και τις υψηλόβαθμες επιθηλιακές δυσπλασίες. Οι χαμηλόβαθμες βλάβες (LowGradeSquamousIntraepithelialLesions – LSIL) θεωρείται ότι δεν προκαλούν καρκίνο του πρωκτού, αλλά υπάρχει πιθανότητα να εξελιχθούν σε υψηλόβαθμες βλάβες. Οι υψηλόβαθμες δυσπλασίες (HighGradeSquamousIntraepithelialLesions – HSIL) θεωρούνται προκαρκινικές και εάν δεν αντιμετωπισθούν, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να εξελιχθούν σε καρκίνο του πρωκτού. Το χρώμα στις δυσπλασίες του πρωκτού είναι αυτό του φυσιολογικού βλεννογόνου του πρωκτού, ενώ το σχήμα τους συνήθως είναι επίπεδο.

Η ανίχνευση των κονδυλωμάτων και των δυσπλασιών του πρωκτού απαιτεί ενδελεχή έλεγχο με ειδικά μεγενθυντικά όργανα και ισχυρή δέσμη φωτός με σκοπό τον εντοπισμό και των πιο μικρών υποκλινικών βλαβών (αυτών δηλαδή που δεν φαίνονται με το μάτι).

Ο HPV στον πρωκτό και οι βλάβες που σχετίζονται με αυτόν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στους άνδρες ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους. Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται στην πρωκτική σεξουαλική επαφή και στην αυξημένη συχνότητα μετάδοσης του HPV στον πρωκτό. 

Ειδικότερα στους οροθετικούς ομοφυλόφιλους άνδρες, ο κίνδυνος ανάπτυξης δυσπλασιών και καρκίνου του πρωκτού είναι πολύ αυξημένος σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνονται τα κονδυλώματα πρωκτού;

Τα κονδυλώματα πρωκτού, όταν βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, δεν έχουν εμφανή συμπτώματα. Όσο εξελίσσονται, αρχίζουν και μεγαλώνουν και μορφοποιούνται σε μικρά οζίδια που μοιάζουν με μικρά κουνουπίδια. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν σε πολύ μεγάλο μέγεθος και να καλύψουν τον πρωκτό και το περιπρωκτικό δέρμα. 

Τα συμπτώματα που θα εκδηλωθούν με την εξέλιξη των κονδυλωμάτων είναι:

  • Αιμορραγία από τον πρωκτό
  • Αίσθημα ξένου σώματος στον πρωκτό
  • Αίσθημα ατελούς κένωσης
  • Έκκριση υγρών από τον πρωκτό
  • Φαγούρα στον πρωκτό

Πώς γίνεται η διάγνωση για τα κονδυλώματα του πρωκτού;

Η διάγνωση για τα κονδυλώματα πρωκτού πρέπει να γίνεται από χειρουργό-πρωκτολόγο.

Εξαιτίας της πιθανότητας για συνυπάρχουσες βλάβες και δυσπλασίες πρωκτού, οι εξετάσεις που απαιτούνται είναι οι εξής:

1.Επισκόπηση της περιπρωκτικής χώρας

Με την επισκόπηση της περιπρωκτικής χώρας ο ιατρός λαμβάνει πολύτιμες πληροφορίες για την εξωτερική επιφάνεια του πρωκτού.

2.Δακτυλική εξέταση

Ο εξειδικευμένος ιατρός θα ελέγξει όλα τα μέρη του πρωκτικού σωλήνα και θα αναζητήσει όλες τις πιθανές βλάβες.

3.Κυτταρολογική εξέταση του πρωκτού (Test Pap Πρωκτού)

Πρόκειται για μία πολύ σύντομη, απλή και ανώδυνη εξέταση κατά την οποία πραγματοποιείται διάγνωση πρώιμων και όψιμων βλαβών. Το TestPap πρωκτού αποτελεί σημαντική εξέταση για την πρόληψη του καρκίνου του πρωκτού. 

4.Πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας (High Resolution Anoscopy – HRA)

Είναι μία πολύ εξειδικευμένη εξέταση, η οποία εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα και η οποία έχει μεγάλη διαγνωστική ακρίβεια στη διάγνωση των κονδυλωμάτων και των προκαρκινικών βλαβών του πρωκτού. 

Ο Δρ. Ιωάννης Δοντάς είναι από τους ελάχιστους γιατρούς στην Ελλάδα που πραγματοποιεί τη συγκεκριμένη εξέταση.

Με ποιον τρόπο αντιμετωπίζονται τα κονδυλώματα πρωκτού;

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα κονδυλώματα πρωκτού εξαρτάται από την εκάστοτε περίπτωση.

Η πλειονότητα των περιπτώσεων με κονδυλώματα πρωκτού δεν απαιτεί περισσότερες από μία συνεδρίες για την αντιμετώπισή τους. Ωστόσο, όταν το πρόβλημα είναι εκτεταμένο και υπάρχει επέκταση των βλαβών μέσα στον πρωκτό, μπορεί να είναι απαραίτητη η σταδιακή αντιμετώπιση του προβλήματος. Κι αυτό γιατί ο μαζικός καυτηριασμός βλαβών που καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια στον πρωκτικό σωλήνα, μπορεί να προκαλέσει μία πολύ σοβαρή κατάσταση που ονομάζεται στένωση πρωκτού. Έτσι, οι περιπτώσεις αυτές είναι αναγκαίο να θεραπεύονται σε περισσότερες από μία συνεδρίες.

Τις περισσότερες φορές, ο καυτηριασμός πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία στο ιατρείο. Στους ασθενείς όπου οι βλάβες είναι εκτεταμένες, διενεργείται ραχιαία αναισθησία, η οποία συνδυάζεται με μέθη. Κάποιες φορές μπορεί να γίνει και γενική αναισθησία.

Οι μέθοδοι καυτηριασμού των κονδυλωμάτων του πρωκτού περιλαμβάνουν τα εξής είδη ενέργειας:

  • Laser
  • Argon Plasma
  • Ραδιοσυχνότητες
  • Ηλεκτροδιαθερμία
  • Κρυοπηξία 
  • Υπέρηχους
  • Hyfrecation 
  • Υπέρυθρη ακτινοβολία

Ωστόσο ο πιο σημαντικός παράγοντας για την επιτυχημένη θεραπεία των κονδυλωμάτων του πρωκτού είναι η εμπειρία και η εξειδίκευση του ιατρού που την πραγματοποιεί και όχι το είδος της ενέργειας που θα χρησιμοποιηθεί.

Α/Α΄ (ΥΓ) Ιωάννης Δ. Δοντάς
Χειρουργός – Πρωκτολόγος
https://dontaslaser.gr/

Κοινοποίηση
Scroll to Top