Πολύποδες Μύτης

Οι πολύποδες μύτης είναι καλοήθεις σχηματισμοί οι οποίοι αναπτύσσονται στο βλεννογόνο της ρινός ή στα ιγμόρεια (παραρρίνιοι κόλποι). Εμφανίζονται στη μία ή πιο συχνά και στις δύο ρινικές θαλάμες και εμποδίζουν τη ροή του αέρα, προκαλώντας αίσθημα βουλωμένης μύτης. Παράλληλα ο ασθενής μπορεί να παρουσιάζει μειωμένη όσφρηση και γεύση, καθώς και συχνές ρινορραγίες. 

Πού οφείλονται οι πολύποδες μύτης;

Οι πολύποδες μύτης στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλονται  σε χρόνια φλεγμονή του ρινικού βλεννογόνου και των παραρρινίων κόλπων η οποία διαρκεί περισσότερο από 12 εβδομάδες (χρόνια ιγμορίτιδα). Ωστόσο, αρκετά συχνά εμφανίζονται χωρίς προφανή λόγο. Άτομα που πάσχουν απο  αλλεργική ρινίτιδα έχουν επίσης περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ρινικούς πολύποδες. 

Επιπλέον παράγοντες που θεωρείται ότι συντελούν στην δημιουργία ρινικών πολυπόδων είναι: 

  • Συχνές λοιμώξεις που παρουσιάζονται στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα
  • Χρόνιο άσθμα
  • Κυστική ίνωση (στα παιδιά)
  • Ανεπάρκεια βιταμίνης D
  • Αλλεργία/Υπερευαισθησία σε μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως είναι η ασπιρίνη και η ιμπουπροφαίνη 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πολύποδες μπορεί να είναι αποτέλεσμα κληρονομικής προδιάθεσης. 

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνονται οι πολύποδες μύτης;

Τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνονται οι ρινικοί πολύποδες μπορεί να είναι είτε μεμονωμένα είτε συνδυαστικά και περιλαμβάνουν τα εξής: 

  • Δυσκολία στην αναπνοή μέσω της μύτης (ο ασθενής αναγκάζεται να αναπνέει από το στόμα)
  • Συνεχής ρινική καταρροή 
  • Επίμονο μπούκωμα μύτης και δυσφορία στην περιοχή του προσώπου
  • Απώλεια όσφρησης και γεύσης
  • Κεφαλαλγία
  • Ροχαλητό & Υπνική άπνοια
  • Συχνές ρινορραγίες
  • Επαναλαμβανόμενες ιγμορίτιδες
  • Οπισθορρινικές εκκρίσεις

Πώς γίνεται η διάγνωση των πολυπόδων μύτης; 

Μέσα από μια σειρά εξετάσεων, θα πραγματοποιηθεί λεπτομερής αξιολόγηση και ο ωτορινολαρυγγολόγος θα θέσει τη διάγνωση των πολυπόδων της μύτης. Η διαδικασία ξεκινάει με τη λήψη του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς όπου ο εξειδικευμένος γιατρός θα αναζητήσει τη σχετική συμπτωματολογία καθώς και τις παθήσεις που ενδεχομένως σχετίζονται με την ύπαρξη των πολυπόδων. 

Με τη χρήση ειδικού εύκαμπτου ή άκαμπτου λεπτού εργαλείου που ονομάζεται ενδοσκόπιο και με τη βοήθεια κάμερας, θα πραγματοποιηθεί ενδοσκόπηση μύτης. Με την εξέταση αυτή θα γίνει ο λεπτομερής έλεγχος των ρινικών θαλάμων και ο γιατρός θα διαπιστώσει την έκταση του προβλήματος. Η όλη διαδικασία θα καταγραφεί σε βίντεο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητη η διενέργεια μαγνητικής ή αξονικής τομογραφίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οι πολύποδες μύτης εμφανίζονται και στις δύο πλευρές. Εάν ένας πολύποδας παρατηρείται μόνο στη μία ρινική κοιλότητα, τότε θα πρέπει να γίνει απεικονιστικός έλεγχος για τον αποκλεισμό ή την ανάδειξη κάποιας πιο σοβαρής πάθησης. Μέσω του ελέγχου αυτού θα προσδιορισθεί επίσης το ακριβές μέγεθος, καθώς και η θέση των ρινικών πολυπόδων. 

Τέλος, ο γιατρός μπορεί να συστήσει τη διενέργεια ειδικών αλλεργικών τεστ μέσω των οποίων μπορεί να αποκαλυφθεί το πιθανό αλλεργικό υπόστρωμα της επίμονης ρινικής φλεγμονής. 

Θεραπεία

Η θεραπεία για την αντιμετώπιση των πολυπόδων μύτης εξαρτάται από το μέγεθός τους και τη βαρύτητα των προβλημάτων που προκαλούν στον ασθενή.

Εάν οι πολύποδες είναι σχετικά μικροί, ο γιατρός μπορεί να προβεί στη συντηρητική αντιμετώπισή τους. Αυτή περιλαμβάνει τη χρήση κορτιζονούχων ρινικών σπρέι και ρινικών πλύσεων με φυσιολογικό ορό ή ειδικά διαλύματα. Σε περίπτωση που συνυπάρχει αλλεργία χορηγούνται επιπρόσθετα αντιισταμινικά χάπια ενώ αν διαπιστωθεί ιγμορίτιδα δίνονται αντιβιοτικά. Με τη συγκεκριμένη αγωγή επιτυγχάνεται η συρρίκνωση των ρινικών πολυπόδων και οι πιθανότητες υποτροπής τους μειώνονται, βελτιώνοντας αισθητά την ποιότητα ζωής του ασθενή.

Πολύποδες Μύτης – Χειρουργική Επέμβαση

Οι μεγαλύτεροι πολύποδες μύτης που δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική θεραπεία συνήθως χρήζουν χειρουργικής επέμβασης. Η πιο εξελιγμένη και ενδεδειγμένη επεμβατική μέθοδος είναι η ενδοσκοπική χειρουργική ρινός – παραρρινίων η οποία πραγματοποιείται από το εσωτερικό της ρινός χωρίς να απαιτείται καμία εξωτερική τομή. Κατά την επέμβαση όλοι οι πολύποδες αφαιρούνται, ενώ συγχρόνως διευρύνονται τα στόμια των ιγμορείων και καθαρίζεται το εσωτερικό τους. Με τον τρόπο αυτό η πιθανότητα επανεμφάνισης του προβλήματος μειώνεται στο ελάχιστο ενώ η ποιότητα ζωής του ασθενή αναβαθμίζεται δραματικά.

Η επέμβαση διενεργείται υπό γενική αναισθησία, είναι ανώδυνη και ο ασθενής είναι σε θέση να επιστρέψει στο σπίτι του έπειτα από μερικές ώρες ή την επόμενη μέρα ανάλογα με την προτίμησή του.

Η τακτική μετεγχειρητική ιατρική παρακολούθηση και η τήρηση από την πλευρά του ασθενή των οδηγιών που έλαβε από το γιατρό του είναι ιδιαίτερης σημασίας για την αποφυγή υποτροπών. 

Μιχαήλ Δ. Τσούνης MD, PhD
Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων και Παίδων – Στρατιωτικός Ιατρός
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης
https://orltsounis.gr/

Κοινοποίηση
Scroll to Top