Πρακτικές Συμβουλές ΩΡΛ για το Καλοκαίρι

Το καλοκαίρι είναι η περίοδος με τα λιγότερα κρυολογήματα, η ιδανική ίσως περίοδος για βόλτες, ταξίδια, μπάνια και κοινωνικές συναναστροφές για μικρούς και μεγάλους. Οι δραστηριότητες αυτές μπορούν να πραγματοποιηθούν απρόσκοπτα από ΩΡΛ άποψη ακολουθώντας μερικές απλές συμβουλές.

Η ωτίτιδα των κολυμβητών είναι μια πολύ επώδυνη κατάσταση που εκδηλώνεται συνήθως με έντονη ευαισθησία στο άγγιγμα του έξω ακουστικού πόρου και νυχτερινό κυρίως πόνο ενώ ο ασθενής τις περισσότερες φορές δεν έχει πυρετό. Παρατηρείται συνηθέστερα το καλοκαίρι και συσχετίζεται με την υγρασία (πχ ιδρώτας, κολύμπι). 

  • Συνιστάται το σκούπισμα των αυτιών με λεπτή πετσέτα μετά το μπάνιο και η αποφυγή μικροτραυματισμών με το «ξύσιμο» των έξω ακουστικών πόρων με το δάκτυλο ή άλλα μικροαντικείμενα. 
  • Σε άτομα που παρουσιάζουν ευαισθησία προτείνεται η επίσκεψη σε ΩΡΛ και ο καθαρισμός των αυτιών πριν το καλοκαίρι καθώς και η χρήση κατάλληλων τοπικών διαλυμάτων.  

Η ρινορραγία είναι ιδιαίτερα συχνή στα μικρά παιδιά. Στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων οφείλεται σε αιμορραγούντα αγγεία του πρόσθιου διαφράγματος. 

  • Προτείνεται σε αυτές τις περιπτώσεις η πίεση με τα δάκτυλα του μαλακού (πρόσθιου) μέρους της μύτης με τρόπο που να κλείνουν και τα δύο ρουθούνια για 3-5 λεπτά. 
  • Στη συνέχεια συνιστάται η χρήση μικρής ποσότητας ενυδατικής αλοιφής, πχ βαζελίνης, πρωί βράδυ για 3-4 ημέρες στο ρουθούνι που αιμορράγησε ώστε να βοηθηθεί η επούλωση και να μπορέσουν να απομακρυνθούν τα σκληρά πήγματα από μόνα τους χωρίς να προκαλέσουν περαιτέρω μικροτραυματισμούς.  

Τα εγκαύματα από τον ήλιο είναι επίσης συχνά. Η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο για αρκετή ώρα και η χρήση καπέλων και αντιηλιακών είναι πλέον τετριμμένες συμβουλές. Αυτό που έχει σημασία, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά, είναι να μην ξεχνάμε να τοποθετούμε μικρή ποσότητα αντιηλιακού στα κορυφαία τμήματα των πτερυγίων των αυτιών, αφού και αυτά έχουν δέρμα που μπορεί να καεί από τον ήλιο. 

Τέλος, μια συνηθισμένη πρακτική το καλοκαίρι είναι η αποφυγή επεμβάσεων, όπως πχ αυτές που αφορούν τις αμυγδαλές και τα κρεατάκια. Η πρακτική αυτή έχει επικρατήσει όχι τόσο λόγω της ζέστης αλλά κυρίως λόγω της υπολειτουργίας των νοσοκομείων τον Αύγουστο. Η αλήθεια όμως είναι ότι η καλοκαιρινή περίοδος είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για τους μικρούς ασθενείς διότι δεν χάνουν μαθήματα από το σχολείο και το κυριότερο, η πιθανότητα για λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού που κανονικά θα οδηγούσε σε αναβολή της επέμβασης είναι μειωμένη.  

Ιωάννης Βλαστός
Χειρουργός ΩΡΛ
Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών
Αξιωματικός ΕΛ.ΑΣ
www.vlastosorl.gr

Κοινοποίηση
Scroll to Top