Ρινοπλαστική-Συχνές ερωτήσεις

Η ρινοπλαστική είναι μία χειρουργική επέμβαση η οποία γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης έχουν «απενοχοποιήσει» το συγκεκριμένο χειρουργείο το οποίο κάποτε, όπως και κάθε άλλη επέμβαση πλαστικής χειρουργικής, ήταν ταμπού. Το πιο σημαντικό όμως απ’ όλα είναι ότι στις μέρες μας η πλαστική μύτης είναι μία διαδικασία ασφαλής, απλή και προσφέρει στον ασθενή πραγματικά εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ας δούμε λοιπόν κάποιες από τις ερωτήσεις που έχουν όλοι όσοι σκέφτονται να υποβληθούν στην επέμβαση.

1. Τι ακριβώς είναι η ρινοπλαστική;

Η ρινοπλαστική είναι η χειρουργική επέμβαση με την οποία βελτιώνουμε το σχήμα και την εξωτερική εμφάνιση της μύτης. Ο ρινικός σκελετός αποτελείται από χόνδρους και οστά. Μικρές τροποποιήσεις σε αυτά μπορούν να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στη συνολική εικόνα της μύτης.

2. Ποια είναι τα πιο συχνά αισθητικά προβλήματα που διορθώνουμε με την πλαστική μύτης;

Μερικά από τα πιο συχνά αισθητικά προβλήματα που διορθώνουμε με την πλαστική μύτης είναι τα παρακάτω:

  • Ύβος (καμπούρα)
  • Στραβή μύτη
  • Φαρδιά μύτη
  • Χοντρή κορυφή
  • Πεσμένη κορυφή
  • Υπερπροβάλλουσα κορυφή
  • Μακριά μύτη
  • Ασυμμετρίες και επιπλοκές προηγούμενων αποτυχημένων επεμβάσεων

3. Είναι δυνατόν παράλληλα με την εξωτερική εμφάνιση της μύτης μου να διορθωθεί και η αναπνοή μου;

Το μεγάλο πλεονέκτημα της σύγχρονης λειτουργικής ρινοπλαστικής είναι ότι μπορούμε στον ίδιο χειρουργικό χρόνο να αποκαταστήσουμε τη μύτη τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά. Έτσι για παράδειγμα αν συνυπάρχει ένα στραβό ρινικό διάφραγμα, μπορεί να ευθειαστεί κατά τη διάρκεια της ίδιας επέμβασης με πλαστική ρινικού διαφράγματος. Επίσης, αν η δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής οφείλεται στην παρουσία ρινικών πολυπόδων ή υπερτροφικών ρινικών κογχών το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με την ανάλογη επέμβαση στο ίδιο χειρουργείο.

4. Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να υποβληθώ σε ρινοπλαστική;

Η ελάχιστη ηλικία για να υποβληθεί κάποιος σε ρινοπλαστική είναι τα 16 έτη για τις γυναίκες και τα 17-18 για τους άνδρες. Ο λόγος είναι ότι μέχρι τότε ο σκελετός της μύτης αναπτύσσεται και οποιαδήποτε χειρουργική παρέμβαση θα μπορούσε να οδηγήσει σε παραμόρφωση. Από εκεί και μετά, κάθε ηλικία είναι κατάλληλη χωρίς να υπάρχει κάποιο ανώτατο όριο.

5. Ποιος είναι ο κατάλληλος χειρουργός για να πραγματοποιήσει την επέμβαση;

Ειδικά τα τελευταία χρόνια, παγκοσμίως, ο πλέον κατάλληλος χειρουργός για να πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη επέμβαση θεωρείται ο ρινοχειρουργός ωρλ που ειδικεύεται στην πλαστική μύτης. Ο λόγος είναι ότι πρόκειται για μία λεπτή και τεχνικά απαιτητική επέμβαση την οποία ο χειρουργός «κατακτά» μόνο μέσα από μετεκεπαίδευση και γαλούχηση σε εξειδικευμένα ρινολογικά κέντρα. Εξάλλου, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η ανάγκη για ταυτόχρονη αποκατάσταση της ρινικής αναπνοής αναπόφευκτα εμπίπτει στην ειδικότητα της ωτορινολαρυγγολογίας.

6. Θέλω να κάνω ρινοπλαστική αλλά φοβάμαι τον πόνο. Πονάει η επέμβαση;

Η σύγχρονη ρινοπλαστική είναι μία ανώδυνη χειρουργική επέμβαση. Οι ασθενείς χρειάζεται να πάρουν ελάχιστα ή καθόλου παυσίπονα μετά το

 χειρουργείο. Για λίγες μέρες μετά την επέμβαση έχουν ένα ήπιο αίσθημα πίεσης ή βάρους στη μύτη τους, σε καμία όμως περίπτωση πόνο. Επομένως κανείς δεν θα 

πρέπει να διστάζει για αυτό το λόγο.


7. Φοβάμαι μήπως η μύτη μου δε φαίνεται φυσική μετά την επέμβαση. Πώς μπορώ να το αποφύγω;
 

Αυτός είναι ένας από τους συχνότερους φόβους που επικοινωνούν οι ασθενείς στο χειρουργό τους. Τα σημεία κλειδιά για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο είναι τα εξής δύο:

  • Να επιλέξετε ένα ρινοχειρουργό με εξειδίκευση και εμπειρία πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Να ελέγξετε προσεκτικά το βιογραφικό του και να δείτε φωτογραφίες ρινοπλαστικής πριν και μετά από προηγούμενες δουλειές του. 
  • Να επισκεφτείτε το χειρουργό σας και να μιλήσετε διεξοδικά μαζί του για το τι σας προβληματίζει και τι προσδοκάτε από την επέμβαση. Εκείνος με τη σειρά του οφείλει να σας εξετάσει και να σας εξηγήσει με λεπτομέρεια τι πρόβλημα υπάρχει και πώς σκοπεύει να το διορθώσει. Η συζήτηση πάνω σε φωτογραφίες δικές σας και προηγούμενων περιστατικών θα βοηθήσει να καταλήξετε μαζί στο αισθητικό αποτέλεσμα που θα ικανοποιεί απόλυτα και τους δύο. 

Η σύγχρονη ρινοπλαστική εστιάζει απόλυτα στη φυσικότητα του αποτελέσματος και διαθέτει πληθώρα τεχνικών για να το πετύχει. Η θεωρητική και τεχνική κατάρτιση του ρινοχειρουργού σε συνδυασμό με τη σχέση εμπιστοσύνης γιατρού-ασθενή αποτελούν την εγγύηση για μία μύτη όμορφη, αρμονική με το υπόλοιπο πρόσωπο που συγχρόνως αναπνέει ελεύθερα.

Μιχαήλ Δ. Τσούνης MD, PhD
Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων και Παίδων – Στρατιωτικός Ιατρός
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης
https://orltsounis.gr/

Κοινοποίηση
Scroll to Top