Σκολίωση Ρινικού Διαφράγματος

Η σκολίωση ρινικού διαφράγματος είναι μία πάθηση η οποία ταλαιπωρεί ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων, τόσο άνδρες όσο και γυναίκες. Πρόκειται για μία κατάσταση στην οποία το ρινικό διάφραγμα δηλαδή το οστεοχόνδρινο τοίχωμα που χωρίζει τη ρινική κοιλότητα σε δύο ίσα μέρη, δε βρίσκεται στη μέση όπως θα έπρεπε αλλά είναι σημαντικά στραβό (σκολιό). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η αναπνοή από τη μύτη να μην είναι ελεύθερη γεγονός που προκαλεί στον ασθενή μία σειρά από ενοχλητικά συμπτώματα.

Σκολίωση ρινικού διαφράγματος-Αίτια

Τα αίτια της σκολίωσης ρινικού διαφράγματος είναι κατά βάση τα εξής:

  • Κληρονομικότητα, δηλαδή το άτομο γεννιέται με αυτό το πρόβλημα.
  • Τραυματισμός ή πίεση της μύτης κατά τη διάρκεια του τοκετού.
  • Τραυματισμός στην παιδική ηλικία κατά τη διάρκεια αθλοπαιδιών ή εξαιτίας ενός τροχαίου ατυχήματος. Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις, πέρα από την αρχική παρεκτόπιση, το διάφραγμα συνεχίσει να στραβώνει ακόμη περισσότερο όσο ο σκελετός της μύτης αναπτύσσεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το πρόβλημα να επιδεινώνεται καθώς το άτομο μεγαλώνει, μέχρι να ενηλικιωθεί.
  • Τραυματισμός κατά την ενήλικη ζωή. Και πάλι η αιτία μπορεί να είναι κάποιο τροχαίο ατύχημα, ένας διαπληκτισμός ή κάποιο σπορ που ενέχει σωματική επαφή (π.χ. μπάσκετ, μποξ, πολεμικές τέχνες).

Ποια συμπτώματα έχει ένας ασθενής με σκολίωση ρινικού διαφράγματος;

Οι ασθενείς με σκολίωση ρινικού διαφράγματος ταλαιπωρούνται από μία σειρά συμπτωμάτων τα οποία επηρεάζουν ουσιαστικά την ποιότητα ζωής τους. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι τα παρακάτω:

  • Δυσχέρεια ρινικής αναπνοής. Οι ασθενείς αυτοί δυσκολεύονται να αναπνεύσουν άνετα από τη μύτη τους, ιδίως από τη μία πλευρά. Αυτό το αίσθημα γίνεται ακόμη πιο έντονο κατά τη διάρκεια ενός κρυολογήματος ή κατά την έξαρση μιας αλλεργικής ρινίτιδας.
  • Ροχαλητό και πιθανόν επεισόδια άπνοιας κατά τη διάρκεια του ύπνου.
  • Συχνές φαρυγγίτιδες λόγω του ότι ο ασθενής αναγκάζεται να αναπνέει από το στόμα του.
  • Συχνές λοιμώξεις αναπνευστικού και πάλι εξαιτίας της στοματικής αναπνοής. Ο λόγος είναι ότι ο αέρας που κατευθύνεται προς τους πνεύμονες δια μέσου του στόματος και όχι της μύτης δεν θερμαίνεται και δεν εφυγραίνεται επαρκώς.
  • Πονοκέφαλος και υπνηλία εξαιτίας της κακής ποιότητας του ύπνου.
  • Συχνά επεισόδια ιγμορίτιδαςλόγω της μη φυσιολογικής κυκλοφορίας του αέρα στη ρινική κοιλότητα και στα ιγμόρεια.
  • Επεισόδια αιμορραγίας από τη μύτη λόγω ξηρότητας του ρινικού βλεννογόνου.

Σκολίωση ρινικού διαφράγματος-Διάγνωση

Η διάγνωση της σκολίωσης ρινικού διαφράγματος γίνεται από ειδικό ΩΡΛ. Ο γιατρός, αφού λάβει ένα αναλυτικό ιστορικό θα προχωρήσει σε μία εξέταση η οποία ονομάζεται ενδοσκόπηση μύτης. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης αυτής θα τοποθετηθεί στη μύτη σας ένα λεπτό ενδοσκόπιο το οποίο είναι συνδεδεμένο με ειδική ψηφιακή κάμερα που προβάλει την εικόνα από το εσωτερικό της ρινικής κοιλότητας σε οθόνη μόνιτορ. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να εντοπίσουμε με απόλυτη ακρίβεια το είδος και την έκταση του προβλήματος και να οδηγηθούμε σε μία ασφαλή διάγνωση. Η όλη διαδικασία είναι ανώδυνη και διαρκεί κάποια δευτερόλεπτα.

Πώς αντιμετωπίζεται η σκολίωση ρινικού διαφράγματος;

Η σκολίωση ρινικού διαφράγματοςαντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση. Κατά την επέμβαση αυτή ευθειάζονται τα στραβά μέρη του διαφράγματος και το τελευταίο τοποθετείται στο μέσο της ρινικής κοιλότητας χαρίζοντας στον ασθενή μία φυσιολογική αναπνοή. Σημαντικά σημεία πουαξίζει να γνωρίζει κανείς για το συγκεκριμένο χειρουργείο είναι τα παρακάτω:

  • Πρόκειται για μία επέμβαση που δεν προκαλεί καθόλου πόνο στον ασθενή, τόσο κατά τη διάρκεια του χειρουργείου όσο και κατά την αποθεραπεία. Ένα αίσθημα πίεσης στη μύτη και μία δυσκολία στην αναπνοή δεν προβληματίζουν τον ασθενή και υποχωρούν σε λίγες ημέρες.
  • Στο τέλος της επέμβασης τοποθετούμε καθόλου ή πολύ ελαφρύ πωματισμό τον οποίο αφαιρούμε σε λιγότερο από 24 ώρες, χωρίς πόνο ή ταλαιπωρία.
  • Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ημέρα του χειρουργείου ή την επόμενη.
  • Η επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες είναι πολύ γρήγορη.
  • Αν η επέμβαση γίνει σωστά, από εξειδικευμένο ρινοχειρουργό ΩΡΛ, το διάφραγμα δεν ‘ξαναγίνεται’ και το αποτέλεσμα είναι μόνιμο.

Σκολίωση ρινικού διαφράγματος και Ρινοπλαστική

Σε αρκετές περιπτώσεις, οι ασθενείς με στραβό ρινικό διάφραγμα επιθυμούν ταυτόχρονα με την αποκατάσταση του λειτουργικού τους προβλήματος να διορθώσουν και τα αισθητικά ζητήματα της μύτης τους. Στις μέρες μας, κάτι τέτοιο είναι απόλυτα εφικτό. Η σύγχρονη ρινοπλαστική είναι η χειρουργική επέμβαση που μπορεί να προσφέρει στον ίδιο χειρουργικό χρόνο ελεύθερη αναπνοή αλλά και ανανεωμένη εμφάνιση χαρίζοντας στον ασθενή ευεξία και αυτοπεποίθηση.

Κοινοποίηση
Scroll to Top