Στραβό ρινικό διάφραγμα

Πολύ συχνά ακούμε τον όρο στραβό ρινικό διάφραγμα. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν επισκεφτεί κάποιον γιατρό ο οποίος τους είπε ότι πάσχουν από το συγκεκριμένο πρόβλημα. Τι ακριβώς εννοούμε όμως όταν αναφερόμαστε σε αυτό; Ποια τα συμπτώματα που προκαλεί και ποια η αντιμετώπιση του;
Παρακάτω θα βρείτε απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που αφορούν τη συγκεκριμένη πάθηση.

1. Τι είναι το ρινικό διάφραγμα;

Το ρινικό διάφραγμα είναι ένας ‘τοίχος’ που χωρίζει τη μύτη στις δύο ρινικές θαλάμες, τη δεξιά και την αριστερή. Προς τα πίσω αποτελείται από οστό ενώ πιο μπροστά από χόνδρο και καλύπτεται από βλεννογόνο πλούσιο σε αιμοφόρα αγγεία. Ιδανικά, βρίσκεται στο κέντρο έτσι ώστε οι δύο ρινικές θαλάμες να έχουν το ίδιο μέγεθος.

2. Τι εννοούμε όταν λέμε στραβό ρινικό διάφραγμα;

Όταν αναφερόμαστε στο στραβό ρινικό διάφραγμα ή αλλιώς στη σκολίωση ρινικού διαφράγματος εννοούμε ότι το διάφραγμα της μύτης δε βρίσκεται στο μέσον αλλά παρεκκλίνει σημαντικά προς τη μία ή την άλλη πλευρά. Στους ανθρώπους που έχουν αυτή την ανατομική ανωμαλία η μία πλευρά του εσωτερικού της μύτης είναι πιο φαρδιά και η άλλη πιο στενή από το φυσιολογικό. Συνέπεια αυτού είναι η ροή του αέρα στη μύτη να μην είναι ανεμπόδιστη, αλλά αντίθετα να παρακωλύεται στη στενή πλευρά λόγω του περιορισμένου χώρου.

3. Πού μπορεί να οφείλεται η σκολίωση ρινικού διαφράγματος;

Η σκολίωση ρινικού διαφράγματος μπορεί να οφείλεται σε:

  • Ορισμένοι άνθρωποι γεννιούνται με στραβό ρινικό διάφραγμα γιατί έτσι διαπλάθεται κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του εμβρύου.
  • Τραυματισμό κατά τη διάρκεια του τοκετού.
  • Τραυματισμό που συμβαίνει αργότερα στη ζωή του ατόμου. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί ενήλικες και έφηβοι δεν μπορούν να θυμηθούν το περιστατικό που προκάλεσε τη σκολίωση του διαφράγματος. Συνήθως όμως είναι ένα χτύπημα στη μία πλευρά της μύτης κατά τη διάρκεια ενός ομαδικού σπορ, μίας πτώσης στο έδαφος ή ενός τροχαίου ατυχήματος.

4. Τι συμπτώματα εμφανίζει ένας ασθενής με στραβό διάφραγμα μύτης;

Ο ασθενής με στραβό διάφραγμα μύτης συνήθως θα εμφανίσει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Δυσκολία στην αναπνοή από το ένα ή και από τα δύο ρουθούνια
  • Αίσθημα ρινικής συμφόρησης
  • Ροχαλητό και άπνοιες κατά τον ύπνο
  • Αίσθημα κόπωσης εξαιτίας της κακής ποιότητας ύπνου
  • Πόνο στην περιοχή του κεφαλιού και του προσώπου
  • Συχνές φαρυγγίτιδες λόγω του ότι αναπνέει από το στόμα
  • Συχνά επεισόδια ιγμορίτιδας
  • Οπισθορρινική έκκριση
  • Συχνά επεισόδια ρινορραγίας λόγω ξηρότητας του ρινικού βλεννογόνου

Όλα τα παραπάνω συμπτώματα γίνονται πιο έντονα αν ο ασθενής εμφανίσει κάποιο κρύωμα ή αλλεργική ρινίτιδα. Σε αυτή την περίπτωση στη σκολίωση ρινικού διαφράγματος προστίθεται και το οίδημα του ρινικού βλεννογόνου με αποτέλεσμα να περιορίζεται ακόμη περισσότερο η δίοδος του αέρα από τη μύτη.

5. Πώς θα διαγνώσει ο γιατρός το στραβό ρινικό διάφραγμα;

Ο γιατρός που μπορεί να διαγνώσει με αξιοπιστία το στραβό ρινικό διάφραγμα είναι ο χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος. Η εξέταση στο ιατρείο τυπικά περιλαμβάνει τα παρακάτω:

– Ιστορικό: Αρχικά, ο ωρλ θα συζητήσει μαζί σας τα συμπτώματα που σας προβληματίζουν. Στη συνέχεια, θα σας ρωτήσει αν είχατε κάποιο τραυματισμό στη μύτη σας ή αν έχετε υποβληθεί σε κάποιο χειρουργείο στο παρελθόν.
– Ενδοσκόπηση μύτης: Στις μέρες μας η ενδοσκόπηση μύτης αποτελεί την πιο σημαντική εξέταση για τη διάγνωση της σκολίωσης ρινικού διαφράγματος. Με τη βοήθεια ειδικού ενδοσκοπίου και κάμερας, ο γιατρός μπορεί να εξετάσει με λεπτομέρεια τη ρινική κοιλότητα και να εντοπίσει επακριβώς το πρόβλημα. Η εξέταση προβάλλεται σε μεγέθυνση σε ειδική οθόνη ενώ συγχρόνως γίνεται καταγραφή video.
– Εκτίμηση ρινικής αναπνοής: Η αντικειμενική εκτίμηση της ρινικής αναπνοής γίνεται με ειδικό ροόμετρο το οποίο μετρά τον όγκο του αέρα που περνά κάθε λεπτό μέσα από τη ρινική κοιλότητα. 

6. Με ποιο τρόπο αντιμετωπίζεται το στραβό ρινικό διάφραγμα;

Το στραβό ρινικό διάφραγμα αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση η οποία ονομάζεται πλαστική ρινικού διαφράγματος. Σε αυτή, ο χειρουργός διορθώνει κάθε περιοχή σκολίωσης και μετακινεί το διάφραγμα στη φυσιολογική του θέση στο κέντρο. Αν υπάρχουν και άλλα ανατομικά προβλήματα όπως υπερτροφικές κόγχες ή ρινικοί πολύποδες, διορθώνονται στην ίδια επέμβαση. 

Η εγχείρηση ευθειασμού του ρινικού διαφράγματος αποτελεί για πολλούς ασθενείς μία εξαιρετική ευκαιρία, παράλληλα με την αναπνοή τους, να βελτιώσουν και την εξωτερική τους εμφάνιση. Αυτό επιτυγχάνεται με την επέμβαση της λειτουργικής ρινοπλαστικής. Κατά τη διάρκειά της, στον ίδιο χειρουργικό χρόνο διορθώνονται και εξωτερικά αισθητικά προβλήματα της μύτης όπως είναι μία χοντρή ή πεσμένη κορυφή, μία καμπούρα ή μία στραβή μύτη.
Με αυτόν τον τρόπο το όφελος για τον ασθενή είναι διπλό: Ενισχυμένη αυτοπεποίθηση και ευεξία.

Μιχαήλ Δ. Τσούνης MD, PhD
Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων και Παίδων – Στρατιωτικός Ιατρός
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης
https://orltsounis.gr/

Κοινοποίηση
Scroll to Top