Η τενοντίτιδα αποτελεί ίσως τη συχνότερη αιτία πόνου του ώμου.
Πρόκειται για φλεγμονή των τενόντων που είναι υπεύθυνοι για την ανύψωση και τη στροφή του άνω άκρου. Οι τένοντες αυτοί σχηματίζουν έναν ανατομικό σχηματισμό που ονομάζεται στροφικό πέταλο και καλύπτουν πλήρως την κεφαλή του βραχιονίου. Λόγω της θέσης τους και της λειτουργίας τους, υφίστανται καθημερινή καταπόνηση και τριβή (πρόσκρουση) στις οστικές δομές της άρθρωσης, με αποτέλεσμα να συχνά να ερεθίζονται και να φλεγμαίνουν.
Η τενοντίτιδα Ώμου εκδηλώνεται κυρίως με πόνο, δυσκολία χρήσης του άνω άκρου και αδυναμία ανύψωσης ή στροφής του βραχίονα. Η διάγνωση γίνεται εύκολα ύστερα από κλινική εξέταση του ασθενούς.
Ο απεικονιστικός έλεγχος δεν είναι πάντα απαραίτητος, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια της πάθησης. Σε βαριές ή εμμένουσες εκδηλώσεις της νόσου, ο ορθοπαιδικός χειρουργός πιθανόν να ζητήσει ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία προκειμένου να διερευνηθεί η αιτία της φλεγμονής ή να αποκλειστεί κάποια άλλη πάθηση με παρόμοια συμπτωματολογία.
Αρχικά, η τενοντίτιδα αντιμετωπίζεται με ακινητοποίηση του πάσχοντος ώμου και χορήγηση κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής. Σε εμμένουσες περιπτώσεις, η θεραπεία συμπληρώνεται με φυσικοθεραπεία και έγχυση (ένεση) κορτιζόνης ή βιολογικών παραγόντων στην επιφάνεια του πάσχοντος στροφικού πετάλου.
Σε αποτυχία των παραπάνω μέτρων, έχει ένδειξη ο αρθροσκοπικός καθαρισμός της άρθρωσης και του φλεγμαίνοντος υπακρωμιακού χώρου.
Κόλλιας Γεώργιος
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
https://kollias-md.gr/